Terningkast 4: DAMMS REFERANSE: Kunst og vin

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversatt av Jens Holmboe DAMM

DEL

Damms referanse er en serie som tar mål av seg til å gi en innføring i ulike fagområder som golf, film, franske oster og fotturer. Her ser vi nærmere på bøkene om kunst og vin.

Bøkene i hendig format, har softcover og ser innbydende ut. Layouten er typisk Dorling-Kindersley, som også originalt står bak bøkene. Inntrykket er grundig og etterrettelig, men også litt skjematisk.

De to bøkene er ganske så ulike. Boka om vin gir god oversikt, og er fin som oppslagsverk. Den er gjennomillustrert, og delt inn i fargekoder for de viktigste vinproduserende land. Innledningskapittelet gir en kort innføring i vinhistorie, vinproduksjon og druesorter, så tas de enkelte land og områder for seg. Det er svært mye og fortettet informasjon, så selv om det er greit og oversiktlig forklart, blir det tungt å lese fortløpende. Men boka er godt egnet til å slå opp i, og også å fordype seg i enklere eller avanserte emner. Her får du svar på spørsmålene du ikke tør å spørre, som hvordan du leser en vinetikett. Den norske fagkonsulenten er Geir Salvesen.

Boka om kunst skiller seg noe ut fra de andre bøkene ved å ha en påtakelig mer personlig stemme. Også her er det store mengder informasjon, hundrevis av kunstnere er omtalt, sortert etter kunsthistoriske perioder. Hver periode blir innledet med bakgrunn og typiske kjennetegn. Hver kunstner omtales med fakta og korte eller lange omtaler av hans eller hennes virke. Men langt fra alle kunstnerne er representert med bilder av verkene sine, og mange av bildene er altfor små til å yte kunstverkene rettferdighet. På noen av dem, som Caravaggios Måltidet i Emmaus, havner sentrale deler av kunstverket midt i bretten. Oversikt og bredde går på bekostning av dybde.

Kunsthistorikeren Robert Cumming informerer, underholder og provoserer med sine kommentarer og synspunkter. Han gir gode tips til hva man skal se etter i et kunstverk, og lykkes også i å få leseren til å tenke selv. Ansvarlig for norsk tilrettelegging er Anne Frederikke Schrumpf. Bare en norsk kunstner er nevnt – kan du gjette hvilken?

Det er påtakelig at en bok med det ambisiøse navnet Kunst nesten bare tar for seg kunst fra den vesteuropeiske kulturkretsen. I kapittelet om tidlig kunst er det referert til kunst i Midtøsten og Egypt, ellers er det mye gresk, hellensk, fransk, italiensk og etter hver amerikansk kunst. Innflytelse fra japansk kunst er nevnt, ellers gir boka inntrykk av at fint lite har foregått i Asia, Afrika, Australia og Sør-Amerika.

Bøkene er fine å bla i, lærerike og oversiktlige, men den store mengden informasjon kan også stå noe i veien for dybde og kvalitet.

Artikkeltags