Terningkast 4: CLARA SERENI: Liv og livretter

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Italiensk roman med oppskrifter Oversatt av Werna Wiik Engelstad Forlag

DEL

Boken er klassifisert som roman, men den er mer et selvbiografisk innblikk i et liv i en spesiell tid og i en spesiell familie i Italia. Forfatteren forteller med snert om venner og familiemedlemmer, særlig om dem som blir en utålelig plage for omgivelsene. Teksten bygger på presise matoppskrifter, 108 i alt, og hver rett har sin historie.

Til tross for voldsomt brudd med faren innrømmer hun at de nostalgiske minnene "om en tapt verden" er blitt et lysende og fast punkt i tilværelsen. Beretningen blir aldri for privat. Til det har hun for mye og velgjørende selvkritikk. Hennes bok er regnet som aktuell kvinnelitteratur og står på pensumlisten ved universiteter rundt om i verden (f eks Berkely).

Dilemmaet for meg som leser blir om ikke denne selvbiografien kunne stått seg uten matoppskrifter? Holder ikke historien hun forteller? Kanskje ikke det. Maten ble et være eller ikke være, både for henne selv og ikke minst for den lille sønnen. Litt bombastisk kan en si at du blir det du spiser.

Vi skal til Italia etter annen verdenskrig. Clara Sereni, født 1946, blir kalt "fredens barn" av sin far som var en kulturpersonlighet, antifascist, kommunist, en svært opptatt mann som med sine raserianfall og overlegne smil dominerte hjemmet. Som faren vil hun drive politikk, etablere nettverk, interessere seg for mat og gå rasjonelt og metodisk til verks. Hun vil løsrive seg fra hjemmet samtidig som hun viderefører verdier fra faren.

Er dette interessant? Ja, det er interessant fra første stund fordi jeg-personen, Clara Sereni, vokser opp i en politisk engasjert familie i Italia, og er med i politiske grupperinger på 1960- og 70-tallet. De skulle ikke vise interesse for mat, disse monolittiske, dvs ensrettende gruppene hun vanket sammen med der de serverte tørt brød, dårlig vin og lite kokt pølse. Hun kom i et dilemma og begynner å lure i sine venner bedre mat! Med seg fra barndomshjemmet hadde hun nemlig inntrykk av solid og tradisjonsbundet matkultur, basert på gode italienske råvarer. Hun bringer dem til torvs her i boken, lettfattelig og inspirerende. Det er bare å finne frem handlelisten og notere underveis.

I området rundt Perugia i Umbria der hun en tid var viseborgermester, skapte Clara Sereni et vakkert sted under valgspråket Turisme for alle. Hun og ektemannen har en autistisk sønn. Foreldre som har barn med forskjellige problemer, fysiske eller mentale, får delta i aktiviteter, spesielt lagt til rette. Stedet heter La città del sole og fins på nettet. En idè også for norske forhold?

Artikkeltags