Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5CHRIS PAVONE: De landflyktige

Artikkelen er over 8 år gammel

Oversatt av Frank Lie Cappelen Damm

Dette er Chris Pavones første roman og for denne er han nominert til prestisjefylte The Edgar Allan Poe Award.

Kates mann Dexter blir tilbudt en lukrativ jobb i Luxembourg blir Kate lettet. Dette gir henne en sjanse til å forlate sitt eget hemmeligstemplede arbeid uten å måtte røpe for Dexter hva hun egentlig har jobbet med i alle år. Kate er nemlig CIA-agent. Livet som møter Kate i Luxembourg er preget av husstell, barnepass og kafébesøk med andre hjemmeværende mødre. Hun kjeder seg grenseløst og mannen er på jobb hele tida. Det var ikke slik det skulle være.

Etter hvert blir Kate kjent med et annet amerikansk par, Julia og Bill. Kate føler snart at et eller annet ikke stemmer med de to og hun klarer ikke å la være å utnytte sin spesielle bakgrunn for å finne ut mer om paret. Hun er redd for at hennes egen fortid har innhentet henne. Undersøkelsene hun setter i gang med viser imidlertid at noe ikke er som det skal med hennes kjære ektemann. Hva kan han ha å skjule?

Tidsmessige er handlingen i boka delt i tre. Dette er et spennende litterært grep, men gjør også at man som leser må følge godt med. Det er et intrikat plott preget av mystikk og forutanelser. Hva skjer egentlig, er Kate helt paranoid eller er det hele bare dagligdagse hendelser? Leseren får litt etter litt alle opplysninger som skal til for å forstå dette puslespillet av et plott. Lag på lag av hemmeligheter skrelles av og løsningen er meget logisk.

Chris Pavone behersker språket og oversettelsen er preget av en vakker, lett stil med nydelige beskrivelser av det gamle Europa som han lar Kate og familien reise rundt i. Kate er en interessant heltinne der vi hele tiden følger hennes indre følelsesmessige kamp. Boka kan leses ikke bare som en triller, men også som en bok som drøfter mellommenneskelige forhold. Det gjør at den befinner seg på et litt annet plan enn en vanlig krimroman.