Carolina de Robertis gjør en spennende debut med Det usynlige fjellet. Boka ble kåret til en av de ti beste debutromanene i 2009 av amerikanske Booklist. Romanen er basert på historiske hendelser. Vi blir ikke bare kjent med kvinnene i historien, men med et kontinent, et land, og spesielt hovedstaden i Uruguay, Montevideo. Byen er den fjerde hovedpersonen i boka.

Boka er delt i tre deler der de ulike deler følger hver sin kvinne. Handlingen strekker seg over et helt århundre. Først introduseres Pajarita, hvis bakgrunn er meget spesiell. Som lite barn forsvinner hun fra sin egen familie og etter flere måneder, på 1. nyttårsdag 1900, dukker hun opp igjen i toppen av et tre. Men det er tradisjon for mirakler på starten av et nytt hundreår i den lille landsbyen der hun blir født. Pajarita treffer en mann, en italiensk immigrant, som ikke er mindre fargerik enn henne selv, og vi følger deres til tider strevsomme liv i Montevideo.

Andre del følger Pajaritas datter Eva. Hun er en meget vakker og spesiell jente. Eva må slutte på skolen som tiåring og begynner i skobutikk for å hjelpe til med økonomien i familien. Etter diverse ubehagelige episoder med eieren av butikken, går Eva sin vei og får jobb i en klubb. Der oppdager hun en ny verden, vakre kvinner, forfattere, poeter og hun trives i dette miljøet. Eva blir selv forfatter etter hvert. Evas datter, Salomé, er den radikale i familien. Hun får anledning til å utdanne seg, forstår tidlig hvor undertrykt det uruguayanske folket er, og blir medlem av de revolusjonære tupamaros. Dette bringer ikke mye godt med seg for Salomé og hun betaler en høy pris for sine idealer.

De Robertis' fortellerglede er stor, og historien tilhører kvinnene. Det betyr ikke at mennene i boka ikke er interessante, men de spiller aldri den viktigste rollen. Forfatteren fører et vakkert, poetisk språk og har en egen klang. Hun bruker språklige effekter med gjentakelse av ord, utelatelse av komma og liknende, som virker nytt og originalt.

Carolina de Robertis minner om andre store forfattere fra det søramerikanske kontinentet, jeg tenker spesielt på Isabel Allende og Gabriel Marcia Márques. Liker du disse forfatterne, vil du helt sikkert like Carolina de Robertis.