Handlingen er lagt til nåtida, men har sitt utgangspunkt i Den andre verdenskrig. Erika finner en tysk medalje i morens etterlatte papirer, et jernkors. Når hun begynner å nøste i morens historie finner hun dagbøker og oppdager ukjente sider ved henne som både skremmer og fascinerer. Det viser seg at moren skjulte en hemmelighet som involverer mange av Erikas mer eller mindre bekjente i foreldregenerasjonen. Erika leverer medaljen til en gammel ekspert på nazisme for å se om han om mulig kan finne ut mer. Han tas av dage i sitt eget hjem like etterpå. Og ja, det er en sammenheng.

Erika er forfatter og hjemme med små barn. Ektemannen er politimann, og selv om han skal ta sin del av svangerskapspermisjonen klarer han ikke ligge unna etterforskningen av drapet.

Svenske Läckberg har fått gode kritikker for bøker som Ulykkesfuglen og Steinhuggeren, sistnevnte var nominert til Årets bästa svenska däckare i 2006. Bøkene hennes har solgt to millioner eksemplarer bare i Sverige. Hun er selv småbarnsmor, og alle som selv har hatt små barn vil kjenne igjen mange av hennes beskrivelser av små og store hverdagslige utfordringer som denne bokas hovedperson opplever. Man dras mellom jobb og hjem, og undertegnede syntes denne kombinasjonen av drapsgåte og familieliv var fornøyelig lesning.

Läckberg er også god på mellommenneskelige relasjoner, og har skrevet en interessant krim som minner litt om Jon Michelets Jernkorset og Henning Mankells Danselærerens tilbakekomst. Sistnevnte var en pageturner og utrolig spennende om nynazisme, Läckberg ligger et par hestehoder etter, men har like fullt skrevet en leseverdig historie rundt samme tema.