Terningkast 4: BODIL VIDNES-KOPPERUD : Ønskejenta

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Leseløvebok Illustrert av Kåre Martens Damm

DEL

Da denne boken ble påtenkt og skrevet ferdig, var det fremdeles anledning for enslige til å adoptere barn fra Kina. Nå har kinesiske myndigheter stengt den muligheten. En kan diskutere grunnene til det, men kanskje har de satt barnets behov i fremste rekke. Et barn bør ved adopsjon komme til et foreldrepar, en kvinne og en mann var nok tanken bak.

Debutanten Bodil Vidnes-Kopperud fikk ideen til boken, som er ren fiksjon, på en reise i Kina der hun tilfeldig møtte adoptivforeldre som skulle hente sine babyer. Det gjorde inntrykk. Selv har hun barn og mann, er teaterutdannet og arbeider innen barne- og ungdomsteater.

Kanskje akkurat den utdannelsen gjenspeiler seg her i hennes debutbok. Handlingen er tett, alt foregår i løpet av en rolig båttur der mor og datter gjenforteller hva som skjedde da lille Nora ble hentet fra Kina. Småpiken vil høre igjen og igjen, nesten ordrett hva moren tenkte og hvorfor fedre ble forkastet. Mye god dialog og atskillig varme i fortellingen, nesten glohett blir det. Alt er svært så riktig, sett fra morens synsvinkel. Språket er beregnet på den lille datteren, som blir mer og mer oppslukt av at hun er så etterlengtet. Det fins få motforestillinger, ingen bebreidelser, ingen innvendinger om at det kanskje kan komme ønske om en farsfigur før helt til slutt der det lulles inn i linjer om skjebnemøter. Kan det være en fare for at all denne oppmerksomhet, all overøsing av kjærlighet kan gjøre den lille jenta desperat? Allikevel er dette en fortelling med godt språk, med et spesielt og nå heldigvis utdatert emne, nemlig ensliges ønske om å adoptere. Hovedtemaet, nærkontakt med barn, må allikevel aldri bli utdatert. Vi må ta på alvor den undersøkelsen som har kommet om at barn i Norge ikke er spesielt lykkelige, i likhet med barn fra Polen og Portugal. Vi er blant de nederste i den rekken. Hva kan det skyldes?

Begrepet ønskebarn har forresten en spesiell litterær betydning slik for eksempel Sigrid Undset bruker det. Ønskebarn, det er barn fordelt med like stort antall på begge kjønn. Har du en jente, ønsker du deg en gutt, og har du en gutt, ønsker du deg en jente. Da blir han eller hun et ønskebarn.

Illustrasjonene, hele 18 i tallet i løpet av 67 boksider er i flotte farger, og nesten som en fortelling i seg selv av 31-årige Kåre Martens. Her kan barn som ikke er så lesesterke, bla seg gjennom og forstå hva som skjer.

Artikkeltags