Terningkast 5: BILL BRYSON: Lyngutten

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Oversatt av Øyvor Dalan Vik Gyldendal

DEL

Bill Bryson er en amerikansk, kjent reiseskribent, også kjent for den populærvitenskapelige En kort historie om nesten alt. Denne gangen har han skrevet om sin egen oppvekst på femtitallet i byen Des Moines.

Bill Brysom klarer å skrive akkurat så morsomt som jeg forventer, jeg både ler og humrer over lille Bills møte med skolevesen, atomtrusselen, skumle slektninger og pubertet. Bryson inntar den lille guttungens forundring og begeistring over livet generelt og teknologiske framskritt spesielt. Han bruker gjerne overdrivelser for å få fram poenger, som at det var lekekamerater i hundrevis, eller at alle i Winfield var uansett metodister, til og med katolikkene. Noen steder kan grepet virke forvirrende på oss som ikke er like bevandret i femti- og sekstitallets virkelighet.

Boka er krydret med enkelte avisutklipp og private bilder. Alt i alt gir den oss et litt skrått og kjærlig bilde av en tid som aldri kommer igjen, og en liten påminnelse om hvor annerledes verden kan se ut fra et barns ståsted.

Det som fungerer dårligst i boka er nettopp Lyngutten, som tittelen henviser til. Lyngutten er Brysons alter ego, og opptrer altfor sjelden og springende til at det blir noe særlig morsomt eller

Artikkeltags