Terningkast 4: BERNHARD SCHLINK: Hjemkomsten

omslag

omslag

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Gyldendal Oversatt av Sverre Dahl

DEL

I Hjemkomsten får vi høre om livet og lidenskapen til Peter Debauer. Han vokser opp vel vitende om at hans far døde under krigen. Hver sommer besøker Peter besteforeldrene i Sveits og gjennom deres lille bedrift blir han kjent med voksenlitteratur. Besteforeldrene eier et lite forlag som utgir billigbøker. Det er spesielt en bok som brenner seg fast i Peters bevissthet, problemet er at han aldri får lest den ferdig. Romanen hos besteforeldrene er bare fragmenter.

Dette blir etter hvert nærmest en besettelse for hovedpersonen i Bernhard Schlinks nye roman. Spørsmålet Peter må finne ut av er hvordan hele historien henger sammen, om den tyske soldaten som klarte å rømme fra en russisk fangeleir. Han starter sin jakt på sannheten ved å prøve å finne ut hvem forfatteren er og deretter finne den komplette romanen.

I sin søken etter svar dumper Peter borti mange interessante mennesker, og etter hvert viser det seg at historien moren har fortalt om hans egen far ikke stemmer. Hans egen fars liv har helt klare paralleller til romanens hovedperson.

Hjemkomsten er en roman med mange fasetter. Som leser må man holde tunga rett i munnen grunnet flere tangerende elementer. Det kan tidvis være krevende å henge med Berhard Schlink i alle svingene. Språket har en poetisk stillfaren undertone, men tidvis er drivet totalt fraværende. Hjemkomsten er for så vidt en leseverdig roman, men du må ha god tid, full konsentrasjon og kanskje være spesielt interessert i fedrenes synder og familieløgner.

Artikkeltags