Terningkast 4: BENTE BRATLUND: Eg spør!/Eg tør?

Eg Spor Eg Tor

Eg Spor Eg Tor

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Mangschou forlag 8-12 år

DEL

Ikke tvil om at dette er en kjærestebok. De to jentene på 6 ½ og 9 ½ år, som ble lest for i min påskeferie, kalte den øyeblikkelig Kjærestebok. Det stemmer at det dreier seg om å få en kjærest, i hvert fall en å være sammen med, en å prate med, en å være på lag med mens en går i grunnskolen. Kom ikke å si at en ikke kan bli både forelsket, fortvilet og kjempeglad om en bare er 10-11 år.

Hun forteller om slike følelser, Bente Bratlund. Hun er lærer med stor interesse for drama. En kan merke det på mye dialogbruk og få beskrivelser. Den røde tråden forelskelse tviholder hun på gjennom hele boken. Det er bare dette det dreier seg om i de tretti første sidene. Hvem er det mulig å bli sammen med, hvem er det som tar kjæresten fra hvem. Eg spør! Går det an å bli glad igjen?

Hanna, hovedpersonen, er dypt og inderlig ulykkelig, Emma er sammen med Kristoffer. Hvem skal Hanna være sammen med?

Så snur en boken og leser nye tretti sider under tittelen Eg tør? Da tar Hanna styringen. En klassetur med overnatting skaper trøbbel, men også avklaring. Kanskje får leseren vite litt for lite om hvorfor Silje er falsk og slu, slik Emma karakteriserer henne. Kanskje er det litt for klisjéaktig det hele, og det hjelper ikke helt med en fancy utforming. Det er godt mulig at jentene har det slik og ikke behøver å kalles guttegærne for det! Hun kjenner mye til barnesinn, Bente Bratlund, med lang fartstid i skolen og med atskillige bøker utgitt.

Nå synes jeg Bente Bratlund har en oppgave foran seg. Hun skulle skrive en bok om gutter og hvordan de har det med følelser og forelskelser i så ung alder. Er kjærestealderen flyttet nedover atskillige hakk? For guttene og?

Artikkeltags