Terningkast 5: ATLE LIEN JENSSEN: På Budor vi danse skar...

På Budor vi danse skar

På Budor vi danse skar

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Spellemenn og tradisjonsmusikk på Hedmarken Oplandske Bokforlag

DEL

La det være sagt med en gang: Denne boka er en skattkiste hva folkemusikk fra Hedmarken angår. En medfølgende cd med opptak fra 1980 gir mange smakebiter fra det store kildemateriale som finnes.

Et meget imponerende stykke innsamlingsarbeid ligger bak denne innholdsrike boka. Atle Lien Jenssen er folkemusiker, og han har siden 1979 drevet omfattende innsamling av folkemusikk. Det første året sammen med Arne Møller. Svært mye ble gjort dette første året et intensivt feltarbeid, og det ble gjort opptak med mer enn 80 lokale spellemenn og tradisjonsbærere på Hedmarken. Fra 1980 og fram til 2006 har Lien Jenssen besøkt flere av de tidligere informanter om igjen og funnet nye kilder som er dokumentert.

Resultatet beviser at Hedmarken, det vil si kommunene Ringsaker, Hamar, Løten og Stange har hatt en levende folkelig spillemannstradisjon blant husmenn og arbeidsfolk. Som forfatteren selv skriver: «Hedmarken var fram til vi startet vår innsamling i 1980 et hvitt område på det nasjonale folkemusikkartet.» Ingen i folkemusikkartet kjente til at Hedmarken hadde en rik og særpreget lokal tradisjonsmusikk. Boka bør derfor ha interesse for folkemusikkinteresserte både på lokalt og nasjonalt plan.

I boka er alle slåttene nedtegnet på noter med kilder. Her er også interessante og grundige opplysninger om spellemenn og deres musikk, og ikke minst et stort bildemateriale. Mer enn 550 lokale spellemenn og kilder i perioden mellom 1700 og 1980 omtales! Notematerialet i boka omfatter mer enn 300 slåtter.

Boka vil i all framtid bli en viktig kilde til å ta fram igjen de gamle slåttene fra Hedmarken. Her har ikke minst musikkskolene er flott materiale å øse.

Artikkeltags