Terningkast 5: ARNE DAHL: Mørketall

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Cappelen Damm Oversatt av Einar Blomgren

DEL

Det er ikke så lett å holde rede på de forskjellige karakterene, på handlingen og på hvem som befinner seg hvor til enhver tid i Arne Dahls nye thriller Mørketall. Men den som henger med får en virkelig god spenningsopplevelse, der pedofili og mystiske ordener trer fram etter hvert som handlingen skrider fram.

14 år gamle Emily forsvinner på en klassetur. Etterforskningen viser at Emily levde et dobbeltliv og ikke var en uskyldig 14-åring det går 20 av på dusinet. Forsvinningen blir etterforsket av Stockholm-politiets A-gruppe, en spesialenhet for internasjonal voldskriminalitet. Ved hjelp av dataeksperter og taktisk etterforskning kommer A-gruppen på sporet av en pedofiliring av den verste, mest brutale sorten, men også på en mystisk, gammel orden som ønsker å «hjelpe» folk til å dyrke de lyse sidene av sin seksualitet. Ikke den mørke, destruktive og nedverdigende, den seksualiteten som går ut over uskyldige.

Undertegnede har ikke lest Arne Dahls tidligere bøker, men det frister å finne fram til de andre bøkene om A-gruppen og etterforskerne der. Dahls personbeskrivelser og karakteristikker er tydelige og gjør leseren kjent med de forskjellige personlighetene, og får fram mange små bihistorier rundt de mange karakterene. Fortellingen skifter ståsted, fra en setning til den neste har leseren forflyttet seg fra storbypolitiets kontorarbeid til manngarden som pågår ute i skogen, på leting etter 14-åringen.

Det som løfter denne krimboka fra mange andre, er Arne Dahls små filosofiske utlegninger, lagt i munnen på de forskjellige karakterene i boka.

Leseren må holde et våkent øye med både etterforskere og kriminelle, sidesprang og all informasjon som blir gitt, det er litt forvirrende til tider, men gir full uttelling til slutt.

Artikkeltags