Terningkast 2: ANTTI TUOMAINEN: Helbrederen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Oversatt av Merethe Eidstø Kristiansen Font forlag

DEL

Tuomainen kaster leseren rett inn i en verden i klimakrise. Havet har steget, byer brenner, epidemier sprer seg, matmangelen er enorm og millioner av mennesker flykter fra sør. Vi befinner oss i et lovløst og overbefolket Helsinki der «Helbrederen» herjer fritt. En seriemorder som dreper forretningsmenn og deres familier, siden han holder dem ansvarlig for elendigheten som har oppstått i verden.

Journalisten Johanna skriver en sak om denne seriemorderen og selvutnevnte helbrederen da hun plutselig forsvinner. Det er to dager til jul, og hennes mann Tapani starter en desperat leting etter henne. Politiet er så godt som ikke-eksisterende og Tapanis private etterforskning gir denne boka en litt annerledes og god historie. Hele letingen etter Johanna bærer preg av en verden i krise. Folk forsvinner overalt, og ikke engang Johanna og Tapanis venner virker å ha tid til annet enn å tenke på å overleve best mulig selv.

Det som er så genialt og godt med denne boka, er at den er strippet for unødvendig tekst. Mellom linjene ligger det en urolighet og ullen stemning, samtidig som historien er troverdig. Desperasjonen og hjelpesløsheten kjennes på kroppen, samtidig som håpet rår. Språket er til tider så godt at jeg gjerne leser sider om igjen bare for å få med meg alle nyansene og kjenne på følelsene som ligger bak.

Helbrederen fikk prisen for beste finske kriminalroman da den kom ut i 2011, men har ofte blitt omtalt som en miljøthriller. Romanaspektet, som forfatteren selv ofte trekker frem, følte jeg ikke så mye på. Selve kjærlighetshistorien og skildringene av Johanna kunne med fordel vært byttet ut med enda mer elendighet og svik.

Alt i alt er dette en bok det er verdt å lese, også for deg som ikke foretrekker krim. En annerledes historie skrevet med et raskt og godt språk som virkelig får deg til å tenke.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken