Terningkast 4: ANNE SWÄRD: Til siste åndedrag

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Dinamo forlag Oversatt av Gøril Eldøen

DEL

Utstøtt og samtidig elsket hvordan skal den unge jenta Lo finne tilhørighet hos andre mennesker? Historien starter med at Lo og storfamilien flytter fra Nord-Sverige til Skåne. Hun er enebarn, men foreldrenes søsken og besteforeldre er med. De ser henne, men ikke på den måten voksne burde se et barn. De ser på henne med det strenge, overvåkende blikket slik at hun hemmes.

Under en stor skogbrann som truer å brenne ned hele bygda, blir hun kjent med den seks år eldre Lukas. Han blir hennes bestevenn, og følger henne hele oppveksten. De to har mange hemmeligheter, og han har en hemmelighet bare Lo vet om, nemlig at faren hans banker ham når det passer seg slik.

Som en slags ramme i fortellingen har forfatteren valgt Jean Luc Godards film Til siste åndedrag som et slags speilbilde på de to hovedpersonene. I filmen stikker et ungt par av, blir lovløse og kjører rundt som i en roadmovie. Om Lo og Lukas ikke akkurat klarer å stikke av, er de som to lovløse, på kanten av normene, av det aksepterte og tillatte.

Boka er en vandring i et kjærlighetsløst og hardt familieliv, der Lo ikke blir sett som det barnet hun er, harde ord og handlinger former henne og gjør henne flyktig. Som ung drømmer hun om kjærligheten, hun flykter fra mann til mann, elsker til elsker, reiser verden rundt. Lukas er hele tida med som et bakteppe hun lurer på hvordan det går med ham, han som sa at «Noen kvinner ligger med hvem som helst, bare ikke med den som elsker henne».

Anne Swärd skriver godt og skaper bilder hos leseren som setter seg. Det er en bok leseren må bryne seg litt på, en bok som godt kan leses to ganger, så tettpakket og intens den er i både språk og budskap.

Artikkeltags