Terningkast 5: ANNE OG EVEN HOLT: Flimmer

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Piratforlaget

DEL

Den internasjonalt anerkjente hjertespesialisten Sara Zuckerman opererer inn en hjertestarter i den tidligere kollegaen Erik Berntsen. Berntsen lider av hjerteflimmer, og starteren, en såkalt ICD, skal redde livet hans om hjertet stanser. Likevel blir Erik Berntsen funnet død kort tid etter operasjonen, og da Saras kollega Ola Farmen finner Berntsens blodige ICD i Zuckermans lomme, går Sara og Ola sammen for å finne ut av hva som har skjedd. Etter noen intense døgn konkluderer de med at noen har lagt inn et virus i ICD-ene, et program som fører til at pasienten dør få dager etter at ICD-en er satt inn.

ICD-ene er av merket Mercury Deimos, og nettopp Mercury Medicals er selskapet Norge er i ferd med å investere store deler av oljefondet sitt i. Det norske styremedlemmet Agnes Klemetsen blir behørig bepleid av selskapets profilerte eier, Otto Schulz. Otto Schultz er et arbeidsjern og en tøffing, og legemiddelselskapet er bunn solid. Men i Mercurys skap er det flere skjeletter, og mye tyder på at viruset stammer fra en av Mercurys egne medarbeidere. Løsningen er intrikat og uventet, og her aner jeg nok søster Holt i god, gammel krimform. Anne Holt har nemlig skrevet denne boka sammen med broren sin, sivilingeniør og hjertespesialist Even Holt. Det er med andre ord ingen grunn til å tvile på det medisinskfaglige, som også har fått god plass i boka.

Flimmer er en bok jeg bare la fra meg noen få ganger da jeg hadde startet å lese boka. Ved hjelp av et spennende persongalleri og variert fortellerteknikk holder forfatterne leseren fast. Det kan gå noe trått å komme inn i boka, fordi vi følger et stort antall personer, de første hundre sidene føltes det som om det nærmest ramlet inn personer hele tiden. Her er få klare helter, og særlig den sære norsk-jødisk-amerikanske Sara Zuckerman fascinerer. Hun er dyktig, arrogant, unorsk og eneforsørger for niesen sin. Den rufsete kollegaen Ola sjarmeres av henne, mens andre kolleger tydelig misliker henne. Mange av persontegningene er gode, den eneste jeg ikke helt klarer å tro på er den tafatte og ukritiske Agnes Klemetsen. Hun er også merkelig alene om plasseringen av oljefondets penger.

Flimmer er et vellykket samarbeidsprosjekt. Sammen har Anne og Even Holt skrevet en variert bok fra flere ulike miljøer, velskrevet og spennende.

Artikkeltags