Terningkast 4: ANNE MARIE HVATTUM: Syklubber. Kvinner med vennskap og humør

Anne Marie Hvattum: Syklubber

Anne Marie Hvattum: Syklubber

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Reportasjebok Tun Forlag

DEL

Syklubber er selvfølgelig i utgangspunktet ei bok om syklubber, men først og fremst er det en dokumentasjon av de mange viktige jentenettverk som i kvinnefrigjøringens navn har vokst fram på tuftene av de gamle underdanige og nyttebaserte syklubbene. Radioreporteren og gladstemmen Anne Marie Hvattum, velkjent fra NRKs distriktssendinger i Hedmark og Oppland, hadde en serie om syklubber i Innlandet i 2005, og dette har nå resultert i en bok der vi blir invitert inn i syklubber over hele landet.

Ingen skal forledes til å tro at dette er antropologisk eller sosiologisk forskningsmateriale. Dette er lettbeint, lettvint og lettfattelig reportasjestoff om kvinners kreativitet, lystige galskap og solidariske nettverk. Det viser kvinner som rister respektløst i sine fastsatte kvinnemønstre, og som like gjerne som å sy korssting serverer julebord i april, opptrer i burka på spark-VM eller stiller i paljettkjoler for å spille poker. Men - notabene! - i en garantert mannefri sone. Her gjelder ikke manneregler om posisjonering og innflytelse, bare en forsiktig frihets- og opprørstrang, der man lar kvinneansvarligheten få hvile en stakket stund.

Det blir masse morsomt reportasjestoff av sånt, men til bok er opplegget vel tynt og kosete. Til tross for kreativiteten og mangfoldet i alle varianter av kvinnenettverk, så blir syklubbjentenes historier de samme. De har glede av hverandre, føler seg trygge på hverandre og er en uvurderlig støtte i livets kriser. En lang rekke frodige, festlige jenter passerer revy, med private bilder fra sammenkomster og turer og morsomme historier (særlig for den det gjelder).

Det som er med på å heve boka opp fra det private scrapbook-nivået, er det distanserte overblikket på kvinnenettverk-historiene. Ingrid Morken, seniorrådgiver ved Kvinneuniversitetet, trendanalytiker Gunn-Helen Øye og for så vidt også forfatter Helene Uri er med på å kaste lys over syklubber og kvinnenettverk som fenomen. Store plassen har de riktignok ikke fått til rådighet. Til erstatning og hygge får vi en lang rekke lekre oppskrifter på syklubbmat. Og tro meg, her handler det ikke om smørbrød med egg og ansjos. Våre dagers syklubbvertinner går ikke av veien for å servere sju retters middag, hvis det er det om å gjøre. Som inspirasjonsbok for kvinner som vil bygge egne nettverk fungerer den bra nok.

Artikkeltags