Terningkast 6: ANDREAS VIESTAD: Smak av krydder

Andreas Viestad: Smak av krydder

Andreas Viestad: Smak av krydder

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Cappelen Damm

DEL

Andreas Viestad er en kjent matspaltist, ikke bare i Norge. Han har skrevet flere kokebøker, blant annet Hvordan koke vann. Forfatteren er også tv-kokk i programmet New Scandinavian Cooking with Andreas Viestad, som sendes i USA, Tyskland og en rekke andre land. Forfatteren har dessuten mottatt flere priser for denne reise-, kultur- og kokeboka. Nylig ble Smak av krydder kåret som «Best in the World» i kategorien «Best Foreign Cookery Book». Dette er en pris som populært kalles «Kokebøkenes Oscar». Viestad mottok den høythengende prisen i London i forrige uke.

Smak av krydder - oppskrifter og historier fra Det indiske hav er allerede utgitt i flere andre land. Andreas Viestad tar oss med på reiser til landene langs Det indiske hav. Han forteller om krydderhandelens betydning ut fra en historisk synsvinkel, og naturligvis hva krydderet betyr for moderne matlaging. Her finner vi 17 reiseskildringer, 90 smakfulle og spennende oppskrifter samt oversikt over de viktigste krydderne.

Det indiske hav er enormt stort, og ser vi bakover i tid, har mange oppdagelsesreisende vært i disse farvann. Over havet har man fraktet både forskjellig last og mennesker. Krydder var den første store handelsvaren, og som Andreas Viestad forteller var ulike sorter krydder med å utvikle forskjellige mattradisjoner i disse landene. Men denne handelen var også med på å bringe disse folkene nærmere hverandre. Når vi reiser i dag finner vi mange fellestrekk ved maten i disse landene. Krydder herfra er nå med å smaksette maten også i vår del av verden. Viestad har ønsket å undersøke om smakenes opprinnelse og hvordan de har utviklet seg - og i boken tar han oss med på denne reisen.

Boka presenterer de ulike kryddersortene gjennom en opplysende og interessant tekst, varierte oppskrifter fra ulike deler av området og lekre fotografier. Her får vi både kunnskap og inspirasjon. Fotograf Mette Randem står for de lekre fotografiene, som er med på å forsterke inntrykket av en kvalitetsbok. Andreas Viestads mange reiser og grundige arbeid med dette emnet har gitt et meget godt resultat - en fascinerende og interessant bok.

Artikkeltags