Terningkast 5: ANDERS ROSLUND og BØRGE HELLSTRÖM: Tre sekunder

tre sekunder

tre sekunder

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Oversatt av Thor Dag Halvorsen Cappelen Damm

DEL

Roslund & Hellströms felles interesse for kriminalomsorg skapte grobunnen for deres forfatterskap. Dette er deres femte bok om førstebetjent Ewert Grens ved Stockholms-politiet. Her er en del referanser til tidligere bøker, men ikke flere enn at man med letthet kan lese Tre sekunder som første bok.

Boka tar for seg gråsonen mellom kriminelle og politiet. Bare en kriminell kan spille kriminell og derfor brukes de av politiet som infiltratører. Piet Hoffmann er i ferd med å sone en narkotikadom da han blir rekruttert av politiet for å infiltrere den polske mafiaen. Han er ikke lenger narkoman og har møtt kjærligheten. Zofia og deres to barn betyr alt for han. Likevel drives Piet av en underlig kraft som for alt i verden vil slå ned de rike forretningsmennene som står bak den polske mafiaen. Det blir et dobbeltspill for Piet; hvordan takle et vanlig familieliv og samtidig risikere alt på den kriminelle løpebane?

Han går med på å infiltrere det lukkede markedet det vi si fengslene. Infiltratørens oppgave for mafiaen er å ta over narkotikadistribusjonen i et av Sveriges farligste fengsel. Piet smugler narkotikaen inn på en meget finurlig måte. Man må virkelig beundre forfatterne for deres fantasifulle ideer, som sikkert ville fungert også i virkeligheten. Dette er fiksjon inspirert av virkeligheten. Resultatet er at denne thrilleren føles som noe som faktisk kunne hendt. Spenningen stiger og man griper seg selv i å holde pusten etter hvert som handlingen utvikler seg. Det er ikke uten grunn at filmrettighetene til boka er solgt til 20th Century Fox. Her er gode miljø- og personbeskrivelser. Forfatterne vet hvordan livet innenfor murene fungerer. Språket er behagelig til tross for ubehagelige temaer, det blir aldri vulgært og grovt. Hovedpersonen selv er reflektert og vet nøyaktig hva han driver med. Så blir han sveket på det groveste og leseren begynner å spørre seg hvem er ond her, hva er egentlig rett og galt? Hvem er gjerningsmann og hvem er offer? Hvor råttent er det samfunn vi lever i? Hvordan står det egentlig til med rettssikkerheten? Boka forsøker ikke å gi noen svar, vi må gjøre oss opp våre egne meninger og velge hvilken holdning vi vil innta.

Artikkeltags