Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 5Alt flyter

Artikkelen er over 13 år gammel

– møte med 18 filosofer Illustratør Siri Dokken Mangschou forlag

«Filosofi kan man bli klok av, og dessuten er det nyttig», skriver Jarle Rasmussen. Han har religion, historie og samfunnsfag i fagkretsen og er både teolog og lektor, men det er filosofi han vil innvie ungdom i med denne boken, som har en pedagogisk vinkling jeg aldri har vært borti.

Forfatteren bruker nemlig baking av kaker som rammefortelling. Og det går greit sammen med Platon og Kant, Hildegard von Bingen, Arne Næss, ja, alle de atten filosofer, også med de aller første, Thales og Heraklit. Her er forklaringen:

Alle som har bakt kaker, vet at det kan forekomme kaos med mel, sukker og ikke minst pynten. Da er det godt å finne vei ut av problemene, og det er nettopp der forfatteren drar inn filosofer han har hatt bruk for når han selv har hatt problemer. Vi godtar den! Dessuten har forfatteren tre barn som spiller en avgjørende rolle i opptakten til hver filosof.

I en så pass kortfattet bok blir det å fare med harelabb over de store navn i filosofiens historie, men jeg våger å tro at dette gir mersmak. Siden han kjenner stoffet så godt, har han absolutt fått med det essensielle. Siri Dokken gir humørfylte vignetter. Arne Næss har nok aldri vært tegnet slik!

Den danske filosofen Søren Kierkegaard har betydd svært mye for svært mange. Jarle Rasmussen makter å gi en god inngang til det vesentlige hos den geniale danske, som mente at livet har tre stadier. I det estetiske er mennesket en tilskuer, opptatt av det ytre, i det etiske er vi mer ansvarlige overfor andre og prøver å velge det riktige. Men det er først i det religiøse stadiet vi erkjenner at mennesket har en lengsel etter noe utenfor seg selv. Å leve er å velge, men med denne friheten følger angst.

Jarle Rasmussen har et klart språk, humoristisk og inspirerende. Når han sier at Thales gikk på trynet i en brønn, var det jo nettopp det han gjorde fordi han var oppslukt av egne tanker. Ikke desto mindre klarte Thales å beregne tidspunktet for en solformørkelse i 585 f. Kr. Og han skal ha beregnet høyde på en pyramide på en enkel og genial måte. Det han gjorde var å måle pyramidens skygge akkurat i det øyeblikket hans egen skygge var nøyaktig så lang som han selv. Spennende, ikke sant? Det fins massevis av slikt stoff i denne boken. Harelabb eller ikke. Jarle Rasmussen har virkelig slått et slag for filosofien hos norsk skoleungdom. For ikke å snakke om gode kakeoppskrifter. Hva med «Slaget på Stiklestad», det er en kake du ikke har sett maken til. Det er pynten som gjør hele kaken. Du finner den bakerst i boken, sammen med Fiskekake, Morkake, Dyrene i Kakebakeskogen, Babels tårn, Kakebu, Kukake, Skremkake og Full Rulle. Kom ikke å si at ikke filosofi får fart på fantasien. Nyttig er den. Hva sier ikke for eksempel Heraklit (540-480 f. Kr)? Du kan ikke gå to ganger ned i den samme elven. Slike sannheter får en til å tenke. Og det er det filosofene vil ha oss til!