Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4ALEXANDER McCALL SMITH: Livets godteskap

Gamle kjente i Afrika

Artikkelen er over 14 år gammel

Oversatt av Toril Hanssen Cappelen

Damenes detektivbyrå nr 1 kjenner vi fra fire foregående bøker av skotten Alexander McCall Smith. Disse bøkene er nesten en egen sjanger: Klok, varm og bedagelig krim fra Afrika. Jeg er svært sjarmert av dem, det er vanskelig å la være å like innehaveren av Botswanas kvinnelige detektivbyrå, Precious Ramotswe. Men det blir stadig mindre krim i bøkene, og det er synd. De hadde ikke tapt seg på litt mer fokus på detektivbyråets saker.

Denne gangen får Mma Ramotswe i oppdrag å undersøke potensielle friere for en suksessrik forretningskvinne, og som vanlig går hun til verket med grundighet og list. Men når hun legger fram resultatet for oppdragsgiveren får hun seg en overraskelse og lærer noe nytt.

Også Precious' eget kjærlighetsliv er tema i boka. Hun er forlovet med den samvittighetsfulle bilmekanikeren J.L.B. Matekoni, men når skal de egentlig gifte seg? I tillegg møter vi flere andre kjenninger: De to fosterbarna, de håpløse lærlingene på verkstedet, den ambisiøse sekretæren og den geskjeftige barnehjemsbestyreren.

Å lese Livets godteskap byr ikke på de store overraskelser. Det er hyggelig og fornøyelig lesning som har lite med vår tradisjonelt bloddryppende påskekrim å gjøre. Men for all del – det er trivelig å møte igjen gamle kjente, og som vanlig må det nytes noen kopper rooibos-te til lesningen.