Kistefos Museum åpnet i helga det 50.ende verket i skulpturparken. Skulpturparken ble etablert av investor og kunstsamler Christen Sveaas i 1996, og gradvis vokst til å bli en svært populær turistdestinasjon for både nordmenn og utenlandske turister.

Verk nummer 50 er utført av den franske kunstneren Pierre Huyghe, og verket «Variants» er ifølge Kistefos Museum hans største permanente verk.

– Og det mest ambisiøse verket i skulpturparken til nå. Verket inkluderer kunstig intelligens, 3D-skannede objekter, levende dyr og organismer, og det representerer dermed noe helt nytt i skulpturparken, skriver museets kommunikasjonssjef, Maria Sandvik, i en pressemelding.

Variants befinner seg på en hittil utilgjengelig øy som fra tid til annen oversvømmes. Plasseringen er valgt av Huyghe selv og medfører en betydelig utvidelse av landskapet og Kistefos som helhet.

I en innledende fase har kunstneren tatt utgangspunkt i det som finnes på øya naturlig. En biolog har kartlagt artene, en landmåler har tatt presise mål, vannstand og vannføring har blitt studert, og steiner, planter, trær, insekter, dyr, søppel, lyder og lukter er grundig dokumentert og benyttet i kunstnerens videre arbeid.

Sommeren 2021 ble øya skannet ved hjelp av point cloud-teknologi. 3D-modellen av øya danner utgangspunkt for en simulering som utspiller seg i sanntid på LED-skjermen helt ytterst på øya. Simuleringen styres av en kunstig intelligens i henhold til et eget sett med regler og føringer som skiller seg fra øyas naturlover, opplyser museet.