Terningkast 5: VON: Ein fot innafor

Artikkelen er over 5 år gammel

(Grammofon/Musikkoperatørene)

DEL

Heidølene i Von har i løpet av sin korte platekarriere rukket å svinge seg fra de laveste daler til de høyeste tinder. Debutalbumet Von fra 2010 var en solid opptur i en sjanger der et band som LoMsk hadde komponert seg helt bort. Oppfølgeren Mangje veigje derimot, var skuffende forutsigbar og manglet både de gode låtene og tekstene som debuten var stinn av.

Ein fot innafor har Von tatt tak og kommet opp med sitt beste album til nå. I det analoge Juke Joint Studio på Notodden har bandet funnet seg godt til rette, og med litt hjelp fra kjente helter kommet opp med album som oser av solid håndverk både spillemessig og ikke minst på låtsida. Når jeg sier kjente helter, er det rett og slett fordi man hører spor av så mange kjendiser albumet igjennom. Ta andrelåta Ein fot innafor. Det gyngende rockeriffet er vel ikke helt ulikt The Eagles' Life in the fast lane? Så er det Ei viku te, en slentrende countrylåt som bringer tankene til Hellbillies' I mårgo har eg fri.

Og Hellbillies er må mange måter selve gjennomgangsfigurene på Ein fot innafor. Ikke så rart, da bandet har banet vei for navn som Von, Staut, LoMsk, Narum og Odd Nordstoga, for den saks skyld. Det er på mange måter Hellbillies' mange fasetter som danner ryggmarken for Von denne gangen. Kanskje urettferdig å si, men eksemplene er påfallende mange: Duetten Deinn som du æ med Hege Øversveen er med den naturlige dialektblandingen, et klart hint til balladen Du er den der Benedikte Narum Jenssen var Aslag Haugens duettpartner. Den bredbeinte Eit etterlengta møte er på mange måter fetteren til Leita natt og dag.

Dette er for all del ikke kritikk – ta det mer som artige observasjoner. For Von har lever et knallsterkt album denne gangen - i tillegg er låta Rym, reis, struk en av de aller beste som har kommet ut på norsk i år. For en tekst! Ein fot innafor er rett og slett solid håndverk fra a til å.

Artikkeltags