Terningkast 5: ORBO Safe & Sound

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Grappa/Musikkoperatørene

DEL

Selv om mye har forandret seg siden Orbo & The Longshots sto med kulerunde øyne i Sun studio i Memphis – med Claudia Scott som kjentdame – har frontmann Ole Reinert Berg Olsen aldri veket fra sin låtskrivervisjon. Med begge beina godt plantet i amerikansk låtskrivertradisjon og med armene bandasjert med Bergen-beat, har han alene og sammen med bandet The Longshots levert det ene strøkne albumet etter det andre.

På Safe & Sound fullfører han endelig det han begynte på med EP-en Man O' War som ble utgitt tidligere i år. Her var det tydelig at selv om Orbo har fjernet seg en del fra det tidvis litt «harde» Orbo & The Longshots-uttrykket, er de fengende melodiene med ørevennlige refrenger fortsatt fundamentet i Orbos låtskriverkunst.

Fans av The Eagles og Tom Petty får med sanger som Everything must change, Time to move on, Circus or the clown så det monner, mens den gospelstinne Telling you know vitner om en kar som har forsket på amerikansk musikktradisjon. Det er ikke fritt at man som platearbeider titt og ofte må stoppe opp når en ny plate med Orbo skal under lupen. Har jeg ikke skrevet noe liknende om fyren før? Blir dette en blåkopi av den forrige anmeldelsen? Mye mulig – på godt og vondt. For det første er Ole Reinert Berg Olsen en låtsnekker som leverer jevnt over stødig låtmateriale. På en annen side er det også mannens akilleshæl. Selv om låtene aldri verken er kjedelige eller dårlige, er det ikke fritt for at man lengter etter noe annet å tygge på. På Safe & Sound gir han grinebiterne to slike låter: Den mildt Dire Straits-aktige Man O war og den flotte balladen Magic som bærer Orbo-signaturen lang vei, men samtidig vitner om en låtskriver som aldri helt slutter å overraske. Men når alt kommer til alt handler det om å lage gode låter og framføre de skikkelig. Akkurat på det punktet er det få som slår Orbo - i hvert fall her i landet.

Artikkeltags