Terningkast 5: LOMSK: Amerikabrevet (Grammofon/MBO)

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Med forgjengeren «Bukkerittet», med utgangspunkt i Peer Gynt, løsnet det virkelig for Lumsk, og nå gjør de et nytt tematisk album, «Amerikabrevet», som er minst like bra.

DEL

Jeg vet ikke hvorfor, men frontmann og hovedlåtskriver Lars Bakke har virkelig fått sving på sine saker, og leverer den ene iørefallende låt etter den andre. Min eneste lille innvending er at det til tider låter litt snilt og konvensjonelt i svingene, men det er liten tvil om at Lomsk nå lager folkrock av beste merke.

«Amerikabrevet» er, som tittelen indikerer, ei plate om den norske utvandringen til Amerika. Delvis bygger den på historier Lars Bakkes oldefar fortalte etter å ha vendt hjem igjen fra sin utvandring. Resten har Bakke diktet i hop, uten at det på noen måte trekker ned.

Det fine med denne plata er at du godt kan sette deg ned og nyte den som den gjennomgående historien den er, samtidig som det ikke gjør noe som helst å nyte låtene hver for seg. Uansett innfallsvinkel, får du tett på tett med låter som fester seg alvorlig godt både i hjerte, mage og hjernebark. Enten det er opptempolåter som tittellåten, de iørefallende «Maria» og «Som å kome heim» eller mer neddempede nytelser som «Kvil deg i fred» og «Den viltre elva», så er du inne for ei skikkelig kosestund.

Med tanke på eksempelvis Odd Nordstogas kommersielle suksess, er det jaggu på tide at Lomsk får atskillig større oppmerksomhet. Om det skjer nå, er jeg usikker på. Men høyst fortjent er det i alle fall.

Artikkeltags