Terningkast 5: KNUT ANDERS SØRUM: Prøysen

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

DaWorks/Musikkoperatørene

DEL

De aller fleste forbinder nok Knut Anders Sørum som den allsidige vokalisten fra Skreia. Fyren som kan synge Final countdown så seilet letter på Gjøvik gård sommertid og kruttsterk gospel og vakre julesanger i kirken om vinteren.

Prøysen er det imidlertid en lavmælt og til tider intens Knut Anders Sørum vi møter. Instrumenteringen er spartansk ja, nesten minimal, og den nærmest hviskesyngende vokalen er dratt helt fram i lydbildet.

Albumet inneholder ti mer eller mindre kjente Alf Prøysen-viser, men en melodi skiller seg ut: Visa om løgna, hvor Knut Anders Sørum selv har komponert melodien. Albumet åpner imidlertid med Blåklokkevikua. En perfekt starter for et såpass spesielt album som det tross alt er. Visa er kjent, og Sørum tar ikke altfor mange sjanser men synger sangen dempet og ettertenksomt.

Spelldåsen er en av de mer ukjente Prøysen-visene, og her viser Knut Anders Sørum hvor god han er til å ta det såre i en tekst og formidle den uten kunstige fakter. Nå er vi allerede blitt vant til og glad i det dempete formatet. Overraskelsen blir derfor stor da han velger å framføre den artige Ungkarssorg som den livlige visa den er. Her kunne Sørum gjort mange spennende grep. For eksempel kunne han resitert teksten oppå et lydteppe, slik som Ulf Lundells vakre Tyst farväl.

Spennende blir det så det holder på Trassvisa hennes Tora, hvor inderligheten og redselen er til å ta og føle på, mens kirkeorgelsolo (!) og Jon Anders Narums gitarsolo løfter låten til voldsomme høyder. Dette er flott, og Trassvisa ... framstår som et av albumets beste spor.

Knut Anders Sørum synger og spiller piano, pumpeorgel og kirkeorgel på albumet, mens produsent Jon Anders Narum står får strengearbeidet. Prøysen er blitt et vellykket og lavmælt album, hvor kjente sanger som Romjulsdrøm og Du ska få en dag i morra deler plass med mer ukjente sanger som Den skyldige, Et lite kjærtegn og Mannen på holdeplassen.

Sørum gir mye av seg selv, og han lykkes godt selv om han med fordel kunne ha variert og utfordret vokaluttrykket enda litt mer. Albumet er ute mandag.

Artikkeltags