KAROKH: Karokh

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Loyal/Label

DEL

Det svært så alternative rockebandet Karokh fra Oslo – med Ina Sagstuen (Fathers Finest) fra Dokka – gir for sikkerhetsskyld ut debutalbumet Karokh på den New York-baserte plateetiketten Loyal Label. Med andre ord, dette er en gjeng som tenker stort og bredt, samtidig som musikken er smal og utilgjengelig. Eller er den egentlig det? «Problemet» med Karokh er at de bruker albumformatet for hva det er verdt. Det er godt nytt for platenytere som vil følge bandets skeive og uforutsigbare vei fra første til siste rille. Litt dårligere for utålmodige sjeler som vil ha alt i løpet av tre minutter på smarttelefonen sin.

For Karokh tar seg god tid, leker med lyder, uttrykk og ikke minst med ord. Tekstene er forresten et kapittel for seg. Jeg husker en singelanmeldelse av Nik Kershaws superhit The Riddle i 1984, der ordlyden var noe sånt som «du kan lytte til teksten så mye du vil, men du vil uansett ikke skjønne hva den handler om». Noe slik er det med Karokh også – heldigvis, for den skakke lyrikken er som skapt for bandets musikalske overraskelsesmomenter.

Albumet inneholder åtte låter som spenner seg fra åpningsslåta Flowers every day til det korte kaostrekket Karokh som er det nærmeste bandet kommer eksplosjonsjazzen til (norske) Shining. Mellom der får vi servert det monotone tospannet Gossip from the air og Song from a coast – bare avbrutt av Tsjuder som sammen med åpningssporet og den helsprø surfrocklåta Surf decadence står fram som de låtene som er med å sette og definere bandet – hvis noe sånt i det hele tatt er mulig.

Ved siden av at de sju musikerne sammen og hver for seg står for et organisert kaos av lyd og musikk, er det også morsomt å høre Ina Sagstuen i en helt annen setting enn Fathers Finest. Her får hun blomstre nærmest uten regi, og etter å ha hørt henne i kortintervallen Karokh skjønner vi godt at en kapasitet som Bugge Wesseltoft har tatt i bruk store ord for sette ord på hennes talent som vokalist.

Artikkeltags