Terningkast 5: HELLBILLIES: Tretten

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

EMI

DEL

Hellbillies kvittet seg med mye hillbillyballast på albumene Spissrotgang og Leite etter lykka og la i stedet fokuset på mer bredbeint rock med kraftige, amerikanske Sørstatsrøtter. Til glede for nye lyttere, selv om gamle fans nok har savnet det «gamle» Hellbillies i noen år nå.

På Tretten blir imidlertid begge leire bønnhørt. Hellbillies klarer på mesterlig vis å la albumene Spissrotgang og Urban Twang blande blod, noe som har resultert i et av Hellbillies aller sterkeste, tøffeste og jevneste album siden, tja, Niende, kanskje? Åpningssporet Reise i lag med deg som er en hyllest til tredjebror Haugen som omkom i en bilulykke, er en sterk og bunnsolid albumstarter. Et herlig virvar av lyd blir det i Pille med bråk som er den mest vellykkede «bråkelåta» på albumet. Balladen Kom te me er Hellbillies på sitt litt vel trygge, mens ståpårockeren Maset bare blir masete og rotete.

På Poker gjør et Hellbillies et grep vi har ventet lenge på at de skulle gjøre. Her blir vi vitne til et pokerlag der Aslag og Lars Håvard Haugen synger hver sin stemme som i et hørespill. Uten tvil et av albumets aller beste spor, og ei låt med tydelige tråder til Urban Twang.

Rop farvel er nok ei låt med Hellbillies på sitt mest kjente, det er også balladen Drøyme om deg, med Trond Nagell-Dahl på piano, som har litt The Beatles’ Free as a bird over seg også. Til slutt kommer trekløveret som blander tjue år med Hellbillies – det mangler bare Moslåtten-trekkspillet. Leite natt og dag låter veldig By og land fra Urban Twang, der bandet også tekstmessig er tilbake til gamle spor. Det ingen andre ser, med et riff som til forveksling høres ut som Kiss-låten Detroit rock city er en kruttlapp, og så avsluttes det hele med Tiger i bur som også er ei sterk låt. Spesielt på tekstfronten viser Hellbillies gamle muskler, og bandets evne til å mikse det «nye» uttrykket med mer glimt av det eldre gjør at Tretten framstår som et album bandet virkelig kan stå inne for i jubileumsåret.

Artikkeltags