Terningkast 4: HEDEMARKENS SØNNER: Je

Artikkelen er over 4 år gammel

Mingo/Musikkoperatørene

DEL

Etter at Toten Skvadron kneppet kjeledressen over truten, er det lenge siden vi har hørt rap og hip hop på dialekt. Og da har vi naturligvis ikke glemt Bønder i kamp som vel til dags dato er det tøffeste – og sprøeste – som har tøtsjet sjangeren på morsmålet her i distriktet.

Hedemarkens Sønner tar litt herfra og derfra. Dette er i all hovedsak en duo som består av rapper og tekstforfatter Askild Hagen (blant annet tekstforfatter for Nytt på nytt) og Lars André Kvistum, som vi jo kjenner fra mange sammenhenger. Det er nok å nevne såpass forskjellige navn Silver Street, Gills Wrecking Ball og Eva & The Heartmaker så er mannen trygt plassert. Liv Anna Hagen er også med å krydrer låtene med «pen vokal», og allerede der er hintet til Bønder i kamp «avslørt».

For dette er mororæpp. Hedemarkens Sønner blander både fra Bønder i kamp og Trøste og Bære, mens Kvistum låner sløye rytmer fra Bloodhound Gang. Det fungerer – Bloodhound Gangs The bad touch kunne blitt oversatt til dialekt og blitt en slager på timen. Som album blir det etter hvert litt stillestående og småkjedelig å lytte til. I etapper er det imidlertid veldig mye bra her. Åpningslåta Je voks opp på Hamar er med sine artige referanser gull for dem som er 40 pluss i dag. Det samme gjelder for Fæst (som i gamledar) der kara skal på fest i Hamar men oppdager at Paletten er nedlagt for lengst og Stallgården er blitt biffhus. Den litt naive «bygdemåten» å synge/rappe på, gir tekstene ekstra tyngde og kred. Som med Urbane Totninger fleiper Hedemarkens Sønner med seg selv og hjembygda med hjertet.

Albumets aller beste spor er dog Dom gamle er eldst. Her raljeres det med dagens kule rappere, og fortelleren er herlig misfornøyd med Erik og Kriss (som jo bare er no' russekliss) og Lars Vaular (som gauler som Gullars). Med på laget her er Mina Kvistum, Lars André Kvistums lille niese, som obsternasig setter gubben på plass med kvasse kommentarer på dialekt.

Frode Hermanrud

Artikkeltags