Terningkast 4: DIVERSE ARTISTER: Sorgen og gleden – H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marits utvalgte salmer

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Kirkelig Kulturverksted/Musikkoperatørene

DEL

På en måte er det litt snodig at en lutrygget alenemor plutselig skulle bli H.K.H. og fungere som redaktør på en samleplate med gamle og nyere salmer, satt sammen av noen av landets mest profilerte utøvere.

Åkke som, Hennes kongelige høyhet har gjort en god jobb som salmesamler, og resultatet har blitt en samling med 12 spor som alle er nyinnspillinger. Tord Gustavsen fungerer både som pianist og arrangør, i tillegg medvirker Mats Eilertsen på bass og Rune Arnesen på trommer. Det har ført til at arrangementene har blitt litt vel like, selv om sterke profiler som Lars Lillo-Stenberg og Rikard Wolff trenger godt igjennom med sin signatur.

Salmevalgene er både trygge og iørefallende, selv om jeg personlig ville valgt bort Solveig Slettahjells versjon av Erik Byes «Blå salme» til fordel for Hilde Heltbergs nydelige versjon.

En man derimot kan stole 100 prosent på, er Sondre Bratland, som gjør en flott og rungende versjon av «Gud signe vårt dyre fedreland», som sammen med nevnte Lillo-Stenberg og Wolff gjør at man setter seg litt ekstra opp i stolen etter hvert som albumet smyger fram.

Kronprinsessen har skrevet personlige og fine anekdoter til hver tekst, i tillegg leser hun selv avslutningssporet «Alt har sin tid», en tekst fra «Forkynneren» og som hun selv leste i sin fars begravelse.

«Sorgen og gleden» er en fin utgivelse, hvor vi får presentert kjente, og ikke minst mer ukjente salmer, på en ny, men dessverre noe ensformig måte. Ikke et vondt ord om Tord Gustavsen og hans kvaliteter, men det er ikke alle som passer inn i det lyriske kammerjazzformatet, selv om alle, fra Maria Solheim til Kari Bremnes, gjør en høyst godkjent innsats.

Artikkeltags