(TA/Nettavisen) Den som trodde av pandemien var over, har dessverre tatt feil: En ny smittebølge er i ferd med å skylle inn over landet.

– En samlet vurdering av tilgjengelige overvåkingsdata viser at trenden for covid-19-epidemiener økende. Det er usikkert hvor stor økningen vil bli. Utviklingen drives dels av svekket immunitet og delvis av BA.5-varianten, melder Folkehelseinstituttet (FHI).

BA.5 er en videre mutasjon av omikron som nå er på fremmarsj i mange land. Den sprer seg fordi den har mutasjoner som gjør at den er bedre i stand til å omgå tidligere immunitet.

FHIs siste ukesrapport fastslår at antall nye innleggelser på sykehus har økt med 25 prosent på én uke, og med over 130 prosent på fire uker.

Antall nye innleggelser på sykehus er nå på nivå med vinter/vårbølgen i 2021, mens dødsfall er på nivå med det vi så i nyttårstiden 2020/2021.

Ingen vet hvor mange som er smittet

Hvor mye smittetallene har økt, er det ingen som vet. Testregimet i Norge er mer eller mindre avviklet. Teststasjonene er lagt ned, frivillig innrapportering til kommunene er opphørt.

Om en skal tro sosiale medier, begynner nå de positive selvtestene å registrere seg på både trippelvaksinerte og de som ble smittet av omikron i vinter.

Flere rapporterer at de opplever seg mindre syke enn første gang de fikk smitten.

Ifølge FHI-overlege Preben Aavitsland har det ikke noe for seg å fortsette å måle denne utviklingen.

– Vi ser ikke at det er fornuftig ressursbruk nå å teste hundretusener av mennesker med luftveissymptomer og registrere dem som har positiv test, sier Aavitsland til Nettavisen.

– Rådet er å holde seg hjemme hvis man er syk, sier han.

Karantene og isolasjon er nå utdaterte begreper. På Helse Norges nettsider er anbefalingen å holde seg hjemme og unngå kontakt med personer med økt risiko for å bli alvorlig syk hvis man føler seg syk etter nyoppstått luftveissykdom.

– Bør man i det hele tatt hurtigteste seg ved mistanke?

– Det er ikke nødvendig. Rådene over er de samme uansett hva testen viser, sier Aavitsland.

– Må regne med å bli smittet flere ganger

FHI mener at R-tallet siden 16. mai er 1,2, men pilene peker oppover: Enkelte av de usikre indikatorene til FHI antyder at man har ligget opp mot en dobling hver uke.

- Covid-19 er fortsatt en sykdom vi bør følge med på. Det kan skje uforutsette endringer. Folk må regne med å bli smittet flere ganger de kommende årene. Personer som gjerne vil unngå å bli smittet, kan selv velge å skjerme seg mer, sier FHI-overlegen.

Hva med koronapass?

Det er bare ved en offisiell test at man kan få registrert smitten, som går inn til å oppdatere koronapasset.

- Siden det ikke registreres smitte lenger, risikerer folk at man kan bli stående uten gyldig koronapass til høsten hvis det gjeninnføres? Eller er man sikker på at dette konseptet dør ut?

- Det er nå i Europa bare Portugal, Frankrike og Malta som krever koronapass eller tilsvarende ved innreise. Vi regner med og håper at konseptet forsvinner. Det vil uansett være mulig å reise til land med testing i stedet for koronapass, sier Aavitsland.

Hjelper ny vaksinedose på ny variant?

Det som driver frem smitten nå, er den nye varianten som har fått navnet BA.5. Den har mutasjoner som gjør at den er bedre i stand til å omgå tidligere immunitet.

Vaksinen som brukes for en fjerde vaksinedose er den samme som har blitt brukt hele tiden. Denne er spesifikt laget mot det opprinnelige viruset som ble oppdaget i Kina i slutten av 2019. Det å lage såkalte variantspesifikke vaksiner har vist seg vanskeligere enn man håpet.

Moderna hevder derimot at deres kommende kombinasjonsvaksine viser lovende resultater. Vaksinen kan komme til høsten.

- Det snakkes litt om 4. vaksinedose for tiden for eldre. Av de som nå smittes hører jeg om dobbelt- og trippelvaksinerte som også har vært smittet av omikron i vinter. Hva vet man egentlig om vaksinens effekt på BA.5?

- Vi jobber i disse dager konkret med en plan for hvilke grupper som skal anbefales fjerde dose og når det bør skje. Personer over 80 år kan allerede nå ta sin fjerde dose, sier Aavitsland.

- Vaksinasjon gir god beskyttelse mot alvorlig forløp av alle tidligere varianter, også BA.2, selv om vaksinen er basert på det opprinnelige viruset fra Wuhan. BA.2 er en forløper til BA.5, så vi regner med at det er god beskyttelse også mot alvorlig forløp av BA.5-infeksjoner. Det er foreløpig ikke kommet noen studier om dette, avslutter FHI-overlegen.