NVE varsler jordskredfare – Meteorologen varsler nedbør

GLATT: Med plussgrader og regn kan det bli glatte veger flere steder i Gjøvikregionen.

GLATT: Med plussgrader og regn kan det bli glatte veger flere steder i Gjøvikregionen. Foto:

Det blir ei stusselig vær-helg om vi skal tro Meteorologisk institutt.

DEL

Mens fredagen hadde temperaturer på minussida vil de fleste i Gjøvikregionen trolig oppleve temperaturer over null fra lørdag morgen.

– Det blir en omlegging til mildvær og vi får inn litt regn, spesielt søndag, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt til OA fredag kveld.

Jordskredvarsel

Faktisk er det ventet så mye nedbør at NVE har sendt ut farevarsel for jordskred for store deler av landet. Varselet gjelder for Sør-Norge, sør for Sognefjorden og sør for Mjøsa.

– Nedbørsområdet vil treffe Sørvestlandet tidlig søndag og flytte seg østover i løpet av dagen. Ifølge gjeldende prognoser kan det komme opp mot 80 millimeter i døgnet på Vestlandet og opp mot 30 millimeter på Østlandet, skriver NVE i sitt varsel.

Nedbørsmengden i kombinasjon med lave temperaturer fører til snøsmelting også i høyfjellet, varsler NVE. Ifølge NVE er faren størst i områder som allerede er snøfrie.

– Bratte skråninger, bekker og elveløp med stor vannføring er særlig utsatte. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 centimeter snø, varsler NVE.

Gjøvikregionen

Ifølge Fagerlid ved Meteorologisk institutt blir det tungt skydekke hele helga. Det kan også bli glatt når mildværet setter inn, særlig i områder som fortsatt har snøkledde veger.

– Det kommer opp til en millimeter nedbør lørdag, men søndag er det ventet 10-15 millimeter, sier Fagerlid.

Nedbøren blir i Gjøvikregionen blir trolig mest intens søndag ettermiddag og kveld.

Det blir også en del vind, særlig i fjellområdene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken