Digitale angrep og trusler har vokst til et stort problem for norske virksomheter. Ikke bare private, og ikke bare de største aktørene. Som Toten i dag nylig kunne melde, ble Sullestad Support AS og en bedrift på Dokka angrepet i samme svarven som en cyberbande tok hele Østre Toten kommunes datasystem som gissel for å få utbetalt løsepenger. Det fikk de ikke.

Men Østre Totens ordfører og rådmann har siden reist rundt og snakket til så vel nordiske og baltiske ministere som TV-publikum på Lindmo, om hvor ille det kan gå om det er huller i datasikkerheten.

I dag er årvåkenheten betydelig skjerpet fra den gang Østre Toten hadde bakdøra på gløtt. Ikke minst fordi sikkerhetssituasjonen i Europa er en helt annen. I ei tid der en ser at noen ser seg tjent med å bombe gassrør i Østersjøen, er det all grunn til å vokte datasikkerheten rundt norsk kritisk infrastruktur med stort alvor. Behovet for ny og oppdatert kompetanse er stort. Det vil NTNU gjøre noe med, og det skal skje i miljøet som utdanner europeisk spisskompetanse på datasikkerhet, på Gjøvik.

På tampen av nasjonal sikkerhetsmåned annonserer NTNU at de sammen med Microsoft og HP nå kan tilby etterutdanningen Digital sikkerhet i praksis. Kurset skal være overkommelig rent praktisk, og ikke minst økonomisk. Nettopp fordi hensikten er at så mange som mulig skal kunne få mulighet til å skaffe seg denne kompetansen, om de jobber i en stor eller liten virksomhet.

Og dette haster. For både bedriftene og sikkerhetsmyndighetene ser at cyberangrepene både blir hyppigere, hissigere og mer sofistikerte nærmest for hver uke som går. Bare det siste året har antall angrep på global basis økt med 42 prosent, anslår teknogiganten Check Point. Risikobildet har flyttet seg fra forsøk svindel og phishing, til direkte angrep på infrastruktur og politiske hevnaksjoner, konstaterer Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Derfor fortsetter NTNU Gjøvik å utvide sitt tilbud av framtidsrettet kompetanse som Norge bare trenger enda mer av.