Legger seg flate etter språkblemme

FEIL, FEIL, FEIL: Nynorskversjonen av økonomieksamen som ble delt ut til studentene var full av feil.

FEIL, FEIL, FEIL: Nynorskversjonen av økonomieksamen som ble delt ut til studentene var full av feil. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Nynorskversjonen av økonomieksamen ved NTNU Gjøvik har fått gjennomgå i sosiale medier. Den er så full av feil at noen tror det er en tulleoppgave. Nå beklager NTNU.

«Kvisleis» var et av ordene som møtte NTNU-studentene i nynorskversjonen.

Det var Ingeborg Steine Jensen (20) som publiserte et bilde av oppgaveteksten. Steine Jensen er fra Norheimsund i Hardanger og er byggingeniørstudent ved NTNU Gjøvik. Forrige uke tok hun eksamen i statistikk og økonomi, med nynorsk som målform.

– Det var jo egentlig artig at det var så dårlig. Det var masse skrivefeil. Men ordet «kvisleis» tok kaka, sier Steine Jensen til NRK Hordaland.

Hun publiserte bilde av eksamensoppgaven på Facebook. Og beklagelsen har kommet fra skolen, både på Facebook og Twitter.

BEKLAGER: Studie- og forskningsdirektør ved NTNU Gunn Rognstad.

BEKLAGER: Studie- og forskningsdirektør ved NTNU Gunn Rognstad. Foto:

Tar det alvorlig

Gunn Marie Rognstad, studie- og forskningsdirektør ved NTNU i Gjøvik understreker at skolen tar dette alvorlig.

– Hvordan kunne denne teksten bli distribuert til elevene?

– Vi har ikke funnet ut av hva som har skjedd. Det som er sikkert er at oppgaveteksten ikke har gått gjennom kvalitetssjekken. Vi følger opp dette internt, sier Rognstad.

– Skjønner du at mange blir opprørt?

Vi vet hvordan sosiale medier fungerer. Slike saker deles og spres fort. Jeg forstår veldig godt at det blir reaksjoner. Det som har skjedd i dette tilfellet skal ikke skje. Eksamen er viktig for elevene, så dette tar vi på alvor.

– Hvordan følger dere opp dette internt?

– Vi har egne retningslinjer for å sikre kvaliteten på oppgaveformuleringene, og de to siste ukene vi har igjen av eksamenstiden vil alle eksamensoppgaver bli dobbeltsjekket sier Gunn Marie Rognstad.

Mange reaksjoner

Ingeborg Steine Jensen forteller at det har vært ekstremt mange reaksjoner i sosiale medier etter at hun publiserte bildet av teksten.

– En venninne av meg delte teksten i Facebookgruppa Språkspalta. Der har det kommet veldig mange kommentarer, sier 20-åringen.

Hun har ikke snakket med skolen selv, men er glad de tar dette på alvor og at de har beklaget det som skjedde.

Veldig mange har kommentert at dette er noe av den verste nynorsken de har sett. Det er så svakt at det nesten blir morsomt, sier Steine Jensen.

Hun har et år igjen av studiene på Gjøvik, og er rimelig sikker på at neste års oppgavetekst vil være kraftig forbedret.

Det har blitt fryktelig mye støy rundt dette. Det tror jeg ikke NTNU har lyst til å oppleve igjen, sier Ingeborg Steine Jensen.

NB! Da OA snakket med studie- og forskningsdirektøren ved NTNU Gjøvik hadde ikke skolen rukket å snakke med Steine Jensen, men framholdt at det vil bli gjort i løpet av kort tid.

Artikkeltags