Stadig mer populær

GODT JOBBA: Viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik takker studentambassadørene Ida Vikaskog Salvesen og Fredrik Gaptjernfor den jobben de har vært med på for å øke populariteten til skolen.

GODT JOBBA: Viserektor Jørn Wroldsen ved NTNU i Gjøvik takker studentambassadørene Ida Vikaskog Salvesen og Fredrik Gaptjernfor den jobben de har vært med på for å øke populariteten til skolen. Foto:

Det er tre ganger så mange søkere som studieplasser på NTNU Gjøvik.

DEL

NTNU-studentene Ida Vikaskog Salvesen og Fredrik Gaptjern har hatt en fornøyelig oppgave på vegne av NTNU i Gjøvik. De har vært studentambassadører og reist rundt til videregående skoler og utdanningsmesser for å framsnakke skolen sin.

– Det har vært veldig spennende og morsomt, sier de to.

Og det kan virke som de, og en del andre, har gjort en framdragende jobb. NTNU i Gjøvik har stadig flere søkere, i år er det over tre søkere til hver eneste studieplass. En økning fra 2,6 i fjor. Det er faktisk økning i søknadene til Gjøvik de siste 12 årene – minst.

Bra merkevare

– Alle kjenner til NTNU, men ikke alle vet om fusjonen, og at Gjøvik og Ålesund er en del av NTNU nå, sier Ida.

Hun har vært på utdanningsmesse i både Kristiansand og Tromsø for å prate varmt om skolen sin, noe tredjeklassestudenten har hatt lett for.

– NTNU på Gjøvik er akkurat passe stor og passe liten. Det er en felles kantine for eksempel. Det gjør at vi ingeniører sitter sammen med sykepleiere og studenter fra andre linjer. Vi er et fellesskap, sier hun.

Det mener hun er en stor styrke for det sosiale miljøet og det er noe klassekamerat Fredrik også opplever. Han har reist rundt til videregående skoler i Innlandet for å representere skolen.

– Det er aller morsomste er når elever kommer til meg og forteller at de allerede vet godt at skal søke seg til NTNU på Gjøvik. De vet allerede hvilken linje de skal søke og har bestemt seg for at det er hit de aller helst vil, sier han.

Passe stor

Både Fredrik og Ida mener NTNU på Gjøvik har et meget godt rykte, og de hadde det allerede før de ble en del av NTNU.

– Ja, det er godt kjent at det er et godt studentmiljø her og et det ikke er for stort. Gjøvik som passe stor studentby er helt perfekt, sier Ida.

Dessuten opplever de aller fleste studentene at det går greit å skaffe seg studenthybel eller leie seg bostand på det private markedet.

– Alle har et sted å bo før de ankommer Gjøvik for å studere, og det er ikke slik alle studiesteder i Norge, sier seniorrådgiver Guro Wang Øverli på NTNU Gjøvik.

Hun mere det er kjempeviktig at studentene trives under studieoppholdet og berømmer den jobben studentambassadørene har gjort for å fortelle potensielle søkere om hvordan det er å være student på Gjøvik.

– Det å motivere og veilede andre har vært veldig givende, sier Ida Vikaskog Salvesen og Fredrik Gaptjern.

Tre gangen

Viserektor Jørn Wroldsen er naturlig nok strålende fornøyd med søkertallene til NTNU på Gjøvik.

– Det er alltid spennende før vi vet søkertallene. De gode tallene viser at vi tilbyr studier som er relevante i et skiftende arbeidsmarked, og at studentene får ettertraktet kompetanse, sier han.

Det er også verdt å merke seg at studentene som søker seg til Gjøvik søker seg til de spesifikke studiene som tilbys.

– De søker seg først og fremst til fag – før studiested, sier Wroldsen.

Samtidig er det også gode søkertall på studier som også finnes på de andre studiestedene i NTNU.

Det er 17 prosent av landets søkere som har et studie hos NTNU på sitt førstevalg. Nasjonalt er det 2,4 søkere per studieplass, ved NTNU er dette tallet på 2,7 og på NTNU på Gjøvik er det over tre søkere per plass.

Bedre studenter

Det at ikke alle som ønsker det får anledning til å studere på Gjøvik ser Wroldsen på som en stor fordel. Det betyr at karaktersnittet på dem som får plass blir stadig høyere, og nåløyet altså smalere for å komme inn.

– Ja, det er det vi jobber mot, sier viserektoren.

Han forklarer det med at det da er kamp om plassene og at de dermed får ende mer motiverte studenter som med større sannsynlighet gjennomfører studiene på normert tid.

– Vi måles på gjennomstrømningen av studenter, og den blir bedre med mer motiverte og kvalifiserte studenter, sier Wroldsen.

Flere ingeniører

Det jobbes aktivt med å selge inn NTNU i Gjøvik til potensielle søkere og Wroldsen vil også berømme alt det arbeidet som lagges ned av både frivillige studenter og ansatte.

– Men det hjelper ikke å selge godt hvis produktet ikke svarer til forventningene. Derfor ar våre studenter våre beste ambassadører, sier Wroldsen.

Han trekker også fram at de har et tett samarbeid med store aktører i næringsparken på Raufoss og har et nytt samarbeid innen industrialisering i treindustrien. NTNU har en økning på søknader til ingeniørutdanningen på hele 20 prosent, mens i landet totalt er det en nedgang på 7,5 prosent. Også på bachelor i sykepleie er det mange som søker seg til Gjøvik. Det har kommet 666 søknader med dette studiet som førstevalg og det betyr 3,2 søkere per studieplass.

Fakta

  • 2705 førstprioritetssøkere til 889 studieplasser som tas gjennom samordnet opptak.
  • Ytterligere 431 plasser fylles gjennom lokalt opptak
  • 44 prosent av søkerne er kvinner.
  • Snittalder er 27 år.
  • 28 prosent er fra Oppland.

Rekordsøkning til Fagskolen Innlandet

– I år er det vel 30 prosent flere søkere enn i fjor, og også da opplevde vi en veldig økning i forhold til året før. Som rektor ved landets største fagskole er jeg stolt over at så mange vil komme til oss, sier rektor Kari Nordskogen.

Spesielt innen helsefag og landbruksfag er økningen stor, men også økonomi og ledelse tiltrekker seg stadig flere søkere. Når det gjelder de tekniske fagene fortsetter tendensen fra tidligere år til at flere og flere søker seg til de nettbaserte studiene. Disse utdanningene er jo ideelle for dem som har jobb og familie og som bor langt unna Gjøvik. De kan bli fagskoleingeniører på 4 år, samtidig som de bor hjemme og har full jobb.

Artikkeltags