NTNU Gjøvik er mer populære enn noen gang

Arkivfoto; NTNU Gjøvik

Arkivfoto; NTNU Gjøvik

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er stadig flere som søker seg til NTNU på Gjøvik. Søkertallene øker for 12. år på rad.

DEL

– 2705 søkere i Samordna opptak har studier på Gjøvik som sin førsteprioritet. Det betyr at søkertallene på Gjøvik øker for 12. år på rad, opp 18 prosent sammenlignet med fjoråret, skriver NTNU Gjøvik i en pressemelding.

– Vi tilbyr studier som er relevante i et skiftende arbeidsmarked, og studentene får ettertraktet kompetanse. Vi har jobbet målrettet med kvalitetsarbeid i en årrekke, og er glad for at vi fortsetter å se resultater av dette, sier Jørn Wroldsen, viserektor ved NTNU i Gjøvik i samme pressemelding.

Søkertallene fra Samordna opptak ble offentliggjort i dag. Totalt er det 135 600 søkere til høgskoler og universiteter i Norge i 2017, en økning på 2,7 prosent på landsbasis. Nær 23 000, 17 prosent av alle landets søkere, vil først og fremst til NTNU. Det gir en total økning på en prosent sammenlignet med fjoråret.

Nasjonalt er det i år 2,4 søkere per studieplass, og ved NTNU totalt er tallet 2,6. På studiene ved NTNU i Gjøvik er det i år 3 søkere per studieplass, mot fjorårets 2,6.

Økning på alle områder

Gjøvik har populære studier, med økning innen samtlige av sine fagområder; teknologi, informatikk, økonomi og ledelse, helse og design.

Søkningen til ingeniørutdanningene ved NTNU i Gjøvik øker med over 20 prosent, mens det på landsbasis er en nedgang på 7,5 prosent.

– Vi er glade for å se at NTNU her går mot den nasjonale trenden, med en høy økning her på Gjøvik spesielt. Det er ingen tvil om at landet fortsatt trenger teknologer og ingeniører, sier Wroldsen.

NTNU i Gjøvik har informasjonssikkerhet og informatikk som et satsingsområde, og her er det også rift om studieplassene. Bachelor i IT-drift og informasjonssikkerhet øker med 27,8 prosent, mens dataingeniør øker med 38 prosent.

Det er også svært god søkning til radiograf- og ergoterapiutdanningene på Gjøvik. Bachelor i radiografi øker med 29 prosent og ergoterapi med 17 prosent. Til sammen har 666 søkere Bachelor i sykepleie ved NTNU i Gjøvik som sitt førstevalg, noe som betyr 3,2 søkere per studieplass.

– Dette er fagområder hvor vi ser en stadig økende behov i samfunnet. Sett under ett tror jeg årets søkertall speiler arbeidsmarkedets krav til å kunne omstille seg, det er behov for kompetanse på flere fagområder, sier Wroldsen.

Fleksible utdanninger øker mest

Spesielt utmerker de fleksible utdanningene med nett- eller samlingsbasert undervisning seg som populære studier. Det gjelder både innen teknologi- og ingeniørfag, sykepleie og økonomi og ledelse. I år har 1224 søkere satt fleksible studier ved NTNU i Gjøvik som førsteprioritet, noe som vil si 5,5 søkere per studieplass. Blant annet øker fleksibel bachelorutdanning i byggingeniør med hele 43 prosent.

– Det tyder på stor interesse for utdanninger som kan tas i kombinasjon med jobb. De retter seg mot en mer voksen målgruppe, og kan også forklares med skiftninger i arbeidsmarkedet, sier Wroldsen.

Nøkkeltall for NTNU i Gjøvik:

2705 førsteprioritetssøkere til NTNU i Gjøvik, tre søkere per studieplass.

Andelen kvinnelige søkere er 44 prosent

Gjennomsnittsalderen er 27 år

28 prosent av søkerne kommer fra Oppland, og 30 prosent av søkerne kommer fra Hedmark, Oslo og Akershus.

Artikkeltags