192 ungdommer prøver seg som «hackere» i NM i cybersikkerhet

Stort behov for kunnskap: NTNU på Gjøvik har fått i oppdrag fra  Justisdepartementet å arrangere konkurransen Norwegian Cyber Security Challenge. De beste i NM blir plukket ut til å representere Norge i det europeiske mesterskapet i London til høsten. Dette bildet er fra fjorårets NM-finale.

Stort behov for kunnskap: NTNU på Gjøvik har fått i oppdrag fra Justisdepartementet å arrangere konkurransen Norwegian Cyber Security Challenge. De beste i NM blir plukket ut til å representere Norge i det europeiske mesterskapet i London til høsten. Dette bildet er fra fjorårets NM-finale. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Klarer du å overliste et system satt opp av eksperter på cybersikkerhet? Da er du i så fall et steg nærmere NM-finalen i faget.

DEL

Digital etterforskning, sikkerhetstester av applikasjoner og knekking av kryptotekster.

Rundt om i Norge sitter nå nesten 200 unge datakyndige mellom 16 og 25 år og løser oppgaver i cybersikkerhet som en del av de innledende rundene i Norwegian Cyber Security Challenge 2018.

I alle oppgavene skal et såkalt «flagg» finnes; en kort tekst som er lett å kjenne igjen, og som signaliserer at utfordringen er løst.

Mål om økt rekruttering

Mesterskapet i regi av NTNUs Institutt for informasjonssikkerhet og kommunikasjonsteknologi og NTNU Center for Cyber and Information Security, i samarbeid med Cyberforsvaret, ble satt i gang 7. april.

De innledende rundene varer fram til 15. april, og ut fra resultatene her plukkes et utvalg ut til NM-finalen som holdes på Gjøvik i midten av juni.

– Målet med konkurransen er å bidra til økt kunnskap om informasjonssikkerhet og økt rekruttering til faget, noe det er stort behov for, sier seniorrådgiver ved NTNU, Espen Torseth.

Han er en av de ansvarlige for organiseringen av konkurransen, som er åpen for alle som måtte ønske det innenfor aldersgruppa.

– Deltakerne spenner seg fra dem som synes dette er gøy som idrett til de som bruker konkurransen til å forbedre seg faglig, forteller Torseth.

Nesten tredoblet antall påmeldte

Én time før påmeldingens slutt klokka tolv den 13. april var 192 personer fordelt på 55 lag meldt på.

– Det er nesten like mange lag som det var deltakere i fjor. Da var det 69 påmeldte totalt, sier Torseth.

2017 var første året konkurransen ble arrangert, og den store økningen skyldes blant annet at fjorårets deltakere har spredt ordet, tror seniorrådgiveren.

– I tillegg har vi jobbet med å få informasjonen ut til videregående skoler, høgskoler og universiteter, og brukt sosiale medier og andre kanaler aktivt, forteller han.

Artikkeltags