Slik formulerer partiene politikken sin for barn

POLITIKK FOR BARN: Mandag presenteres åtte partiprogrammer som er skrevet på en måte som skal være forståelig for barn. 
Foto:Audun Braastad/Scanpix

POLITIKK FOR BARN: Mandag presenteres åtte partiprogrammer som er skrevet på en måte som skal være forståelig for barn. Foto:Audun Braastad/Scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fremskrittspartiet vil at folk skal få beholde mer av pengene sine, og Venstre sammenligner politikken sin med Kardemommeloven. 

DEL

Mandag legges det fram åtte partiprogrammer skrevet slik at barn skal forstå hva de norske partiene egentlig står for.

– Vi ga partiene i oppdrag å presentere sin politikk på en engasjerende og barnevennlig måte. De fikk en begrensing på maks fem sider og beskjed om å trekke fram fire til fem toppsaker. Noen klarte det bedre enn andre. Noen ble litt stresset, sier prosjektleder for Barnas Valg, Tirill Sjøvoll i Redd Barna, til NTB.

Partiprogrammene ble først testet på ungdomsskoleelever, og flere partier fikk klar beskjed fra elevene om at de måtte skrive om.

Show og alvor

Sammen med partiprogrammene legges det ut episoder av barnas valgshow mandag og fredag. Her må representanter for partiene forklare hva de egentlig mener med det de sier i programmene.

– Erna Solberg fikk for eksempel spørsmål om hva det betyr når de åpner med å skrive «Vi er et liberalkonservativt parti» – er det meningen at barn skal skjønne det? Flere partier hevder også at de er mest opptatt av skole og best på skole. Hvordan begrunner de det, undrer Sjøvoll.

Hun påpeker at det er viktig å ta barna på alvor når de skal sette seg inn i politikk, og ikke undervurdere dem.

Tung materie

Professor i statsvitenskap, Bernt Aardal, ved Universitetet i Oslo har ikke sett barnepartiprogrammene, men liker ideen og tror de vil kunne appellere til flere.

– En ting er å tilgjengeliggjøre politikken og vekke engasjement, men vi har også velgergrupper som kanskje vil finne dette nyttig, folk med lese- og skrivevansker eller psykisk utviklingshemmede, for eksempel, sier Aardal.

Han sier partiprogrammer er blitt veldig omfangsrike og svære dokumenter.

– De kan ha formuleringer som virker tvetydige og ulne. Å gripe til et slikt dokument for å sette seg inn i hva et parti står for er slettes ikke enkelt, det er nok ikke veldig mange velgere som gjør det, sier han.

Kronglete

Valgeksperten mener politikere og journalister glemmer at folk flest ikke nødvendigvis følger med på politikken hele tiden og er kjent med vokabularet.

– Samtidig må jeg understreke at politikere er ganske flinke til å ordlegge seg og formidle i valgkampen. Vi ser ganske stort samsvar mellom det partiene sier de står for og det velgere sier de oppfatter at partiene står for, sier han.

Det viser ifølge Aardal at det intense medietrykket under valgkampen gir resultater.

– Selv om man ikke følger med ellers, skal det godt gjøres å unngå å få med seg hovedsakene, som jo er hensikten med valgkampen. Vi ser også at leser- og seertall er ganske høyt for valgsendinger, sier han.

Mer til mine velgere

Aardal mener en forenkling i den politiske debatten alltid er forbundet med en risiko for å fjerne nyanser.

– Alle vil jo ha en god skole, et bra helsevesen og ta vare på dem som trenger det. Ulikhetene ligger i hvordan det skal oppnås, hvem som prioriteres, påpeker han.

Barn og ungdom i 5. til 10. klasse har sitt eget valg før valgdagen i september.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FRP-BOK: Bernt Aardal under presentasjonen av Gunnar Ringheims bok om Frp som  ble presentert tirsdag.

FRP-BOK: Bernt Aardal under presentasjonen av Gunnar Ringheims bok om Frp som ble presentert tirsdag. Foto:

Fakta:

* Frp: Vi vil at du skal få̊ bestemme mest mulig over ditt eget liv. Men det er også̊ viktig at det er noen som kan ta vare på deg når du ikke kan gjøre det selv.

Viktigst for Frp: Sykehjemsplass til de som trenger det, bedre veier i hele Norge, hjelpe flyktninger der de er, dyrepoliti i hele Norge, Mindre skatt, så folk kan beholde pengene sine selv.

* Ap: Alle skal med. Fordi alle trengs. Det er kjernen i Arbeiderpartiets politikk. Vi vil at alle skal ha like muligheter, uansett hvem vi er og hvor vi bor.

Viktigst for Ap: Arbeid, kunnskap, helse og klima

* Høyre: Vi vil at landet vårt skal bli bedre å bo i, uten at det skjer store og voldsomme forandringer. Og så må̊ politikerne huske på at alle mennesker er forskjellige.

Viktigst for Høyre: Ha verdens beste skole, lage nye jobber, syke må få hjelp raskt, mer politi og forsvar, ta vare på jorda.

* KrF: Alle mennesker er verdifulle og har like stor verdi. Politikken må̊ ta hensyn til miljøet og de menneskene som kommer etter oss.

Viktigst for KrF: Tidlig innsats i skolen med flere lærere, mer tid for familier sammen, et samfunn som tar vare på alle, kamp mot fattigdom og for rettferdig i verden, ta vare på miljøet.

* MDG: Baserer seg på tre grunnleggende solidaritetsprinsipper, solidaritet med andre mennesker, solidaritet med fremtidige generasjoner og solidaritet med dyr og natur.

Viktigst for MDG: Respekt for matfatet, grønt næringsliv, livskvalitet, dyrevern, klima.

* Sp: Vi kan samarbeide med både høyre‐ og venstresiden av andre politiske partier. Nå før valget i høst, har vi sagt at vi har mest lyst til å samarbeide med Arbeiderpartiet.

Viktigst for Sp: Norsk mat, tjenester nær folk, nei til sentralisering, ta naturen i bruk, trygghet for deg og dine.

* SV: Vi er opptatt av at verden skal være rettferdig og at alle barn og voksne skal ha like muligheter til å ha et fint liv. Da må̊ vi også̊ passe på jordkloden vår.

Viktigst for SV: Færre fattige barn, nok lærere på skolen, ta vare på jorda vår og ikke ta opp mer olje, alle skal ha et sted å bo, fellesskapets penger skal brukes på alle

* V: Gjennom vår politikk vil vi gi frihet til hver enkelt, samtidig som vi tar vare på hverandre. Frihet betyr at du skal få̊ bestemme over deg selv.

Viktigste saker for V: Sørge for at Norge har verdens beste lærere, ta vare på naturen og dyrene, også̊ fattige barn får gå i barnehagen og på SFO, gjøre det lettere og tryggere å lage nye jobber, det skal være lov å være annerledes

Artikkeltags