Brannvesenet: – Opptenning fra bunnen er gammeldags

Å stable veden som i en tipi er ikke anbefalt. Heller ikke å fyre fra bunnen.

Å stable veden som i en tipi er ikke anbefalt. Heller ikke å fyre fra bunnen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Tenner du på i oven fra bunnen av veden? Tenn fra toppen, sier brannvesenet. Det gir en raskere oppvarming og mer oksygen til flammen.

DEL

Det er NRK som har snakket med en feierkoordinator i brannvesenet om hvordan fyre riktig i oven.

Først må trekken i ildstedet åpnes på fullt. Deretter legges et par vedkubber inn – de skal legges ned og ikke opp. Legg gjerne flere lag, med luft imellom og opptenningsbriketter på toppen.

Å fyre med ved er nærmest en del av den norske folkesjela, og den norske vedfyringstradisjonen har ligget på boktoppen.

Mange har sin egen måte å få fyr på, men det er ikke sikkert det er den riktige.

Brannvesenet og Sintef anbefaler en egen metode. Det er å fyre ovenfra.

– Det er viktig å få riktig temperatur i ildstedet slik at det blir varmet opp skikkelig. Hvis en begynner i bunnen, vil det begynne å ryke, og den synlige røyken er ikke ordentlig forbrent og vil feste seg i skorsteinen, sierRonny Petersen, feierkoordinator i Porsgrunn brannvesen til NRK.

Artikkeltags