NRK-gjennomgang av SIANs FB-side: Frp-er i Vestre Toten ville forby islam og skrev «Jeg stoler ikke på muslimer»

VARSLER OPPRYDDING: – Jeg har bedt våre fylkesledere om å kontakte dem det gjelder og vurdere sanksjoner. Eventuelle grove overtramp kan i verste fall bety at man mister medlemskapet, sier Jensen til statskanalen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

VARSLER OPPRYDDING: – Jeg har bedt våre fylkesledere om å kontakte dem det gjelder og vurdere sanksjoner. Eventuelle grove overtramp kan i verste fall bety at man mister medlemskapet, sier Jensen til statskanalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

«Forby Islam! VIL IKKE HA DET. UT av Europa med alt som har med Islam og gjøre.» Det skrev Anne Karin Synstelien, nå nestleder i lokallagsstyret i Vestre Toten Frp, på SIANs FB-side i 2018.

DEL

En gjennomgang NRK har gjort, viser at 28 av dem som har vært aktive i SIANs facebook-gruppe de siste fem årene, nå står på Frps valglister til kommunevalget.

Anne Karin Synstelien ble valgt inn som vararepresentant til lokallagsstyret i Vestre Toten Frp i november 2017. Hun ble valgt som nestleder høsten 2018. Kommentaren ble skrevet før hun ble valgt til nestleder.

Har meldt seg ut

Hennes kommentar er en av mange skrevet i den offisielle Facebook-gruppen til den islamfiendtlige organisasjonen Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN).

Synstelien har nå meldt seg ut av denne Facebook-gruppa, ifølge NRK.

Hun har torsdag kveld foreløpig ikke besvart OAs henvendelser.

Til NRK sier Synstelien at hun har sine meninger om islam som de fleste andre.

– Islam er ikke noe rase. Det blir ofte definert som rasehat, men det har ikke noe med det å gjøre. Men det er typisk media at det blir vridd og vrengt på, sier hun til NRK.

Varsler opprydding

– Er dette i tråd med Frps syn på religionsfrihet?

– Nei. Det er forskjell på det og meg som privatperson, og nå i dag har jeg et ansvar også som privatperson. Det SIAN driver med, er langt fra det Frp står for, svarer Synstelien på NRKs spørsmål.

Frp-leder Siv Jensen varslet opprydding da hun forelagt materialet av NRK.

– Jeg har bedt våre fylkesledere om å kontakte dem det gjelder og vurdere sanksjoner. Eventuelle grove overtramp kan i verste fall bety at man mister medlemskapet, sier Jensen til statskanalen.

Fylkesleder i Innlandet Fremskrittsparti, Johan Aas, sier til OA torsdag kveld at han ikke er kjent med saken.

– Jeg har sittet i lokalvalgsdebatter i kveld og dette var ukjent for meg inntil OA tok kontakt. Jeg føler det ikke er riktig av meg å gi noen kommentar før jeg har satt meg inn i saken, sier Aas.

Artikkeltags