Notre-Dame-katedralen i Paris ødelagt i en voldsom brann

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Den berømte Notre-Dame-katedralen i Paris herjes av en voldsom brann. Sjokkerte øyenvitner kunne bare se på da store deler av taket og spiret raste sammen.

DEL

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Bilder i franske medier og på sosiale medier viser flammer og tykk røyk som velter opp fra taket midtskips på den berømte kirkebygningen.

Hundrevis av parisere og turister som er samlet ved Hôtel de Ville for å se på brannen, ble ved 20-tiden vitner til at spiret og store deler av taket på den berømte kirken kollapset.

Bilde: tdbd7a00

Om lag en time etter at brannen startet i Notre-Dame-katedralen, raste spiret midtskips ned. Store deler av taket er også borte. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Restaurering

Det har pågått restaureringsarbeider på taket, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til restaureringsarbeidene.

Det er foreløpig ikke meldt om skadde. Katedralen er evakuert, og stort område rundt er sperret av. Over 400 brannfolk er på stedet, opplyser innenriksdepartementet.

Ifølge varaordfører i Paris, Emmanuel Gregoire, har den verdenskjente kirken fått voldsomme skader. Kirkens reisverk i tre står i flammer og er trolig ødelagt, sier en talsmann for katedralen.

Macron avlyser

Myndighetene i Paris ber på Twitter om å holde seg borte fra området, og respektere sperringer. Nødetatene forsøker nå i tillegg til å få kontroll på flammene og å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken.

– En fryktelig brann pågår i Notre-Dame-katedralen. Brannvesenet prøver å få kontroll, skriver ordfører i Paris, Anne Hidalgo på Twitter.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på Twitter at han er «trist i kveld over å se denne delen av oss brenne». Presidenten har avlyst en tale til nasjonen han etter planen skulle ha holdt.

Turister

Turisten Jacob Imberg fra Göteborg sier til nyhetsbyrået TT at han var blant turistene som befant seg inne i katedralen da brannalarmen gikk. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu' død og oppstandelse.

Nå står Imberg sammen med en stor folkemengde og ser på brannen.

– Tårnet begynner å ligne et skjelett ettersom det har brent så mye. Man ser at flammene har spredt seg mot de to andre større tårnene, sier Imberg.

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente og best besøkte turistattraksjonene i Europa. Katedralen ble bygget i 1163 og er deretter blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

(©NTB)

Artikkeltags