Gå til sidens hovedinnhold

Norges militære bidrag til EU

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Admiral og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har en interessant kommentar i OA den 24. januar. Dette ut fra de sikkerhetsmessige hensyn Forsvaret må legge til grunn for sin videre planlegging. Arbeidet med en ny langtidsplan for Forsvaret er påbegynt. Den skal forelegges Stortinget våren 2020.

Mitt spørsmål er i hvilken grad EU-hæren og bevilgninger til EUs forsvarsfond vil bli trukket inn i denne planleggingen. For 2019 har regjeringen avsatt hele 6,5 millioner kroner til forsvarsrettet forskning i EU. Var det noen stor debatt rundet dette? Vi er ikke medlem av EU, men Stortinget har likevel på denne måten involvert oss i en situasjon der EU velger mer opprustning og konfrontasjon. EU vil vise militære muskler. Og Norge bidrar etter Stortingsvedtak i 2017, som det eneste land utenfor EU, med midler inn i EUs forsvarsfond.

EØS-avtalen var i utgangspunktet knyttet til handel, men nå er også dette implementert i avtalen – uten større diskusjon om suverenitets-avståelse. Nå bidrar vi militært til EU. Nei til EU tok opp dette på sitt landsmøte i november 2018. Her uttrykkes det sterk bekymring for at EU etter hvert kan pålegge Norge å sende norske borgere ut i krigshandlinger – uten at våre egne Stortingspolitikere kan stilles til ansvar for det. Å overlate en slik beslutning til overnasjonale institusjoner er et brudd på Grunnloven. Nei til EU krever at Stortinget avstår fra å integrere Norge militært i en union vi ikke er medlem av. Videre mener Nei til EU at norske soldater ikke skal delta i EUs kampgrupper. Vi trenger å drøfte norsk forsvarspolitikk. Er det norske folk innstilt på å styrke EUs militære ambisjoner?

Kommentarer til denne saken