– Hvordan er det å leve i Norge i 2015?

Ansvarlig redaktør i Romerikes Blad og Ekstra, Magne Storedal.

Ansvarlig redaktør i Romerikes Blad og Ekstra, Magne Storedal. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

I løpet av romjula vil du kunne lese beretninger om akkurat dette – fra hele landet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Gjennom en serie reportasjer fra hele Norge vil Amedias lokalaviser ta tempen på norsk dagligliv.

Hva kjennetegner og innebærer det å bo i Norge, og det å være norsk i 2015?

Svaret på det spørsmålet er ikke helt enkelt å besvare. Det eneste som er helt sikkert er at det er mange svar.

Jeg tror at om spørsmålet ble stilt selv i det orwellske år 1984, hadde det vært langt enklere å ramse opp fakta, verdier og karakteristikker som alle kunne enes om.  Å besvare utfordringen som Henrik Ibsen la i Peer Gynts munn (1867) – hvor var jeg som meg selv, den hele, den sanne – som helt sikkert ikke bare var myntet på å identifisere kjernen i Peer men for å framtvinge refleksjon om norsk, nasjonal identitet – har blitt et usedvanlig mye mer komplekst spørsmål de senere årene. Årsakene er mange, men mye kan tilskrives globaliseringen og at Norge er blitt et multikulturelt samfunn.

Globaliseringen gjør at markedskreftene får mye mer armslag. Det dramatiske oljeprisfallet har fått og vil trolig gi enda mer dramatiske endringer i næringsgrunnlaget langs kysten. Vi er inne i et gigantisk økonomisk hamskifte med store utfordringer for alle som rammes.

Den store tilstrømningen av flyktninger, med utgangspunkt at vi allerede har en stor populasjon av innvandrere i Norge, gir også stor endringskraft. Med alt dette som utgangspunkt inviterte vi i Ekstra-redaksjonen alle lokalavisredaksjonene i Amedia (vi er alle eid av dem) til å lage en reportasje om dagligliv i Norge – et tidsbilde av hvordan nordmenn nå lever – slik at historiene akkumulert forteller noe om hvordan livet arter seg for alle oss som bor i Norge i 2015.

I dag og de nærmeste dagene vil vi bringe 24 reportasjer fra hele Norge. Torsdag 31. desember vil alle sammen være publisert. Vi syns vi har fått samlet veldig mange ulike historier fra mange kanter av landet som i sum forteller at det å leve i Norge og det å være norsk kan være så mangt.

Magne Storedal

Ansvarlig redaktør i Romerikes Blad og Ekstra

Artikkeltags