Nils`OL-blogg: «Et historisk bra OL er over»

Han er godt over middels interessert i sport. Under OL i Pyeongchang har Nils Berg (32) delt sine betraktninger med OAs lesere både på nett og papir.

Han er godt over middels interessert i sport. Under OL i Pyeongchang har Nils Berg (32) delt sine betraktninger med OAs lesere både på nett og papir.

Artikkelen er over 2 år gammel

14 gull, 14 sølv og 11 bronsemedaljer, 39 medaljer, ingen nasjoner har noen gang tatt flere medaljer i vinter-OL enn det vi gjorde i disse lekene.

DEL

MeningerLangrenn: 7, gull, 4 sølv og 3 bronsemedaljer.

Vi tar halvparten av gullene våre, og en stor andel av medaljene våre i langrenn. For et OL vi har hatt i langrennsporet, og for noen gjennombrudd vi har hatt av både Ragnhild Haga og Simen Hegstad Krueger. Var gode, også tidligere i sesongen, men ingen hadde vel trodd at Haga skulle ta gull på 10 fri, og det var heller ikke mange som trodde på medalje til Krueger når han fallt helt i starten på 30 km duathlon. Og at vi i tillegg skulle tapetsere pallen, med sølv til Martin Johnsrud Sundby og bronse til Hans Christer Holund. Og at . Vi tar også gull på de to stafettene, gull og bronse på sprintstafettene, gull og sølv på sprintene og i tilllegg tar Klæbo som yngste mannlige langrennsløper noensinne individuelt gull, i sprinten. Og så avslutter Marit Bjørgen sin OL-karriere, ved å bli den mestvinnende vinterolympier noensinne, ved å ta et overlegent gull på dagens 30 kilometer.

Alpint: 1 gull, 4 sølv og 2 bronsemedaljer.

7 medaljer, Norges beste medaljefangst i alpint noensinne, og vi tok medaljer i alle øvelsene med unntak av i kombinasjonen og slalom for begge kjønn, og super-G for kvinner. Men vi tok endelig det så etterlengtede gullet i utfor, og vi tok medaljer for kvinner, for første gang siden Laila Schou Nilsen sin bronse i kombinasjonen i 1936, som var den hittil eneste medaljevinneren. Og hvilket OL Ragnhild Mowinckel har hatt med ikke bare en, men to sølvmedaljer. At hun tar sølv i storslalom er imponerende, men hva kan man da kalle sølvet hennes i utfor, bare ni hundredeler bak gullvinner Sofia Goggia, det var bare sinnsykt, vannvittig overaskende, imponerende og sjokkerende. Og så sikrer "kong" Aksel seg gullet i selve "kongedisiplinen", kanskje det aller største gullet av dem alle, i utfor, hvor i tillegg også Kjetil Jansrud tar sølvet. Vi tar også sølv i storslalom, og bronse i mennenes super-G og i alpinistenes lagkonkuranse.

Skøyter: 2 gull, 1 sølv og 1 bronsemedalje.

Endelig er vi tilbake igjen som skøytenasjon, og i tillegg som sprintnasjon på skøyter, som ingen hadde trodd for noen år siden. Håvard Holmefjord Lorentzen tar vår første medalje på 500 meter på 50 år, og vårt første gull på 70 år, og blir bare den tredje nordmannen som vinner distansen, etter Ivar Balangrud og Finn Helgesen. Han kunne også noen dager etterpå bli bare den andre gjennom tidene til å vinne både 500 og 1000 meteren i samme OL, etter Eric Heiden. Vi tar også et etterlengtet gull i herrenes lagtempo og Sverre Lunde Pedersen tar bronse på 5000 meter.

Skiskyting: 1 gull, 3 sølv og 2 bronsemedaljer.

Her må jeg virkelig innrømme at jeg hadde langt større forventinger, enn det de presterte i lekene. Det er igjen til dels svak skyting som gir utslag i at resultatene ikke blir helt som vi håper. Men gull til Johannes Thingnes Bø ble det på normaldistansen for menn, mens stafettherrene våre tok en litt skuffende sølvmedalje, Sølv ble det også i mixed-stafetten og til Marte Olsbu på sprinten, mens det ble bronser til Tiril Eckhoff på kvinnenes fellesstart, og til Emil Hegle Svendsen på herrenes fellesstart.

Hopp: 2 gull, 1 sølv og 2 bronser.

Endelig lyktes vi i lagkonkuransen i hopp, og tok et svært fortjent og klart gull i øvelsen, mens Maren Lundby sikret seg gullet i kvinnenes hoppkonkuranse, og ble den 100 norske vintersports-utøveren med olympisk gull. I tilegg tok Johan Andre Forfang sølv i normalbakken, mens Robert Johanson tok bronse i begge de individuelle hopprennene.

Fristil/snowboard: 1 gull, 0 sølv og 0 bronser.

Vi hadde håp om stor suksess i både fristil og snowboard, kanskje spesielt i slopestyle. Det gikk ikke helt vår vei, i slopestyle misslyktes Marcus Kleveland, og klarte ikke å sette et run med god nok sum til å hevde seg. Både Kleveland og Torgeir Bergrem kunne kanskje tatt en medalje, om de hadde satt sitt siste hopp. Men det ble altså to fjerdeplasser i snowboard til Ståle Sandbech og Silje Norendal, som kanskje burde hatt en medalje. Men ett gull ble det heldigvis tilslutt til Øystein Bråten, som satte konkurentene på plass allerede i sitt første run, med en poengsum på 95, en poengsum ingen i konkuransen klarte å matche.

Kombinert: 0 gull, 1 sølv og 0 bronser.

Med dårlig hopping er det dessverre vanskelig å lykkes i kombinert. Når våre to største gullfavoritter mislykkes i bakken, i begge de individuelle rennene, blir det bare en medalje i kombinert i lekene, i lagkonkuransen. Jarl Magnus Rieber, vårt stortalent, og store håp for fremtiden, klarte seg imponerende godt i sporet, og ble nummer fire i begge de individuelle konkuransene. Så fremtiden ser lys ut, for norsk kombinertsport

I andre øvelser har vi hatt et hockeylag, en deltaker i skeleton og to curlinglag med til OL. Her fikk vi til slutt en medalje i mixed-curling. Vi tapte egentlig bronsefinalen for OAR, men den mannlige utøveren ble tatt i doping, noe som gjorde at det norske paret rykket opp til bronse. Skuffende av de norske curlingherrene, som ikke spiller opp mot sitt beste i OL, og er langt unna en semifinaleplass.

Da var dessverre disse lekene over, så da er det vel bare å se frem i mot OL i Tokyo om to og ett halvt år, eller 879 dager.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags