En fersk NHO-undersøkelse viser at over 50 prosent av reiselivsbedriftene i fylket vårt har mer enn halvert omsetningen sin i 2020 sammenlignet med året før. Ni av ti bedrifter har hatt omsetningsfall.

Fire av ti melder at det er reell fare for at de går konkurs.

Jon Kristiansen i NHO ber næringslivet holde ut, og tenke at det kommer lysere tider. For det er nemlig flere lyspunkter nå, sammenlignet med tidligere i år.

– Færre bedrifter i Innlandet melder om lavere etterspørsel nå. «Kun» 12 prosent av bedriftene i Innlandet har gjennomført oppsigelser. Risikoen for å gå konkurs har vært stabil på 15 prosent i Innlandet, sier Kristiansen.

NHO-sjefen tror koronapåvirkningen i fylket vil prege oss i lang tid, selv om situasjonen forhåpentligvis blir bedre i 2021.

– Vi står i vår største økonomiske krise i nyere tid, har cirka 10.000 arbeidsledige i Innlandet og vi vil bruke lang tid på å hente oss inn igjen etter at vi har kontroll på viruset. Arbeidsmarkedet vil preges i lang tid.

– Jeg håper inderlig at flest mulig sunne bedrifter kommer seg gjennom jul og nyttår og fram til den nye kompensasjonsordningen åpner 18. januar. Og deretter gjennom våren og fram til sommeren, når vi forhåpentlig ser mer normale tilstander med tanke på smittespredning og smittevern og forhåpentlig er godt i gang med vaksineringen. Det var også avgjørende at vi i august fikk forlenget permitteringsperioden, fra 26 til 52 uker, sier Kristiansen.