150 wunderbaumog fargerike lyspærer er dandert som julepynt på kran utenfor høggerbua. De første ukene luktet det så inderlig at Eldar seriøst vurderte å spraylakkere samtlige. Nå er lukten dempet. Det nærmer seg slutten på halvannen måned intens studiojobbing. Når vi besøker Airport Studios, ligger staben behagelig foran dagens innspillingsskjema. Vinterkledde artister rusler gode og varme i sitt studio-høggeri blant bildeler og en svart Plymouth Coronado – selveste Vazelina-bilen.
Vazelina hjulekalender måtte jo foregå i et bilopphøggeri. Her lever høggera som harmoniske bilopphøggere og spiller låter for egen fest og hygge. Men et snev av konflikt må jo til for å drive en 24-episoders fjernsynsunderholdning fram. Her har idémakere Eldar Vågan, Viggo Sandvik og Tande-P. valgt en «Røkke-variant».

Slik Røkke ble plaget av å se en minkfarms grå takplater fra hytta si, ser daglig leder ved Blazerfjell-hotellet liten sjarm i å tilby gjestene utsikt til et bilopphøggeri. Hilde Lyrån spiller hotellsjef Inga Toppen som sammen med investorene Bruspulvergutta representerer herskapeligheten. Et sted mellom det fasjonable og det folkelige kommer de to torpedoene Aspik og Ruslebiffen. Den bonderomantiske julestemningen ivaretas av ei ku, et fjøs, to søte unger og ei bondekone som snakker totning - May Britt Andersen.
– Sølve Tannsuper kommer i elbil, Høgger'n reiser i tid, og det blir et snev av romantikk. Nå får du ikke vite mer, sier lineproducer Trond Mjøs i produksjonsselskapet Rubicon.

Han er kjentmannen som viser rundt i studio, og pengepasseren som sørger for at budsjettet på 11,5 millioner ikke overskrides. For det beløpet lager 16 skuespiller og en stab på 24 personer adventsunderholdning for familien. Og blir det morsomt?
– Dette blir veldig bra, lover Mjøs.
– Je trur da det blir artig. Vi har hatt et utrolig bra samarbeid med hele staben. Ordentlig trivelig har det vært, sier Viggo.
At det blir musikk er i hvert fall helt sikkert. Noe gammelt og noe nytt og alt foreligger på cd i slutten av november.
Klart for prøve. Produksjonsleder snakker i headset, regissør Arne Lindtner Næss dirigerer fram passelig måneskinn. Det tennes lys og settes fram pepperkaker og kakao. «Det bæste i livet er gratis» synger Viggo mens Johnsen står klar med saksofonen. Og med den sjarmerende balladen siger julestemningen inn over høggeribua og blander seg med gamle bilskilt, metallfelger, Elvis-sprellemann, blå plysjterning og innrammet Sigøynerpike. Det er 22. desember. Adventsstaken laget av gamle sikringsholdere kan snart skimre med fire lys. Vi andre kan glede oss til 1. desember når høgger'n introduserer det som kan blir årets variant av «Bærre lækkert».
– Kyss meg midt på kardangen!

VAZELINA HJULEKALENDER ¿ Serien sendes på TV 2 kl 19.30 fra 1. til 24. desember. Trioen Eldar Vågan, Viggo Sandvik og Tande-P. er ansvarlig for idéen til årets julekalender. Tande-P. er manusforfatter, og Rubicon er ansvarlig for produksjonen.
¿ Arne Lindtner Næss er regissør for Vazelina Hjulekalender. På skuespillerlista står blant andre Hilde Lyrån (hotelldirektør Inga Toppen), May Britt Andersen (bondekona Synnøve Glenna), Gustav Adolf Heg, Lasse Lindtner og Per Ottar Haga (Bruspulvergutta), Aspik (Asbjørn Øverli), Ruslebiffen (Knut Haugsmark), Lars Funderud Johannessen (Sølve Tandsuper) og Lars Sørbø (julenissen).
¿ Det er tredje gang TV 2 tilbyr en slik adventskalender. Først ute var «The Julekalender» med Travelling Strawberries etterfulgt av «Julefergå» med The Brazz Brothers (produsert i 1996)
¿ – Vazelina Bilopphøggers er hjertevarme artiser med bred appell og enorm rutine. De er dyktige musikere med en lun og god humor. Derfor ville vi ha dem, sier informasjonssjef i TV 2, Geir Mikaelsen.