Gå til sidens hovedinnhold

En opplevelse med bilder

Artikkelen er over 20 år gammel

- Jeg har alltid vært glad i å tegne, forteller Tor Edvin Strøm fra Gran. For tiden er han en av 50 studenter fra avgangsklassen ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) som har sin hovedfagsutstilling i Oslo. Strøms bilder er flotte, og han mener selve opplevelsen av bildet skal være det viktigste.

Tor Edvin startet sin utdanning på Roa videredående skole, og etter tre år der gikk ferden til Westerdahls Reklameskole. Tegnegleden hadde han hatt siden han var liten, og han skjønte fort at han likte reklame.
I 1995 begynte Tor Edvin på SHKS, på instituttet for visuell kommunikasjon. Fagområdet dekker illustrasjon, grafisk design og multimedia. Høsten 1998 var Strøm på utveksling i New York.
Samtidig som han har gått på skolen, har Tor Edvin hatt mange frilansoppdrag. Han var blant annet med på boken «Granavollen - vid horisont og høy himmel» og han har sammen med sin far laget et forslag til
ny kirke i Grymyr.
Nå er utdanningen over, og 28-åringen er klar til å begynne å jobbe.
- Jeg har mest lyst til å drive med frilansillustrasjon, forteller Tor Edvin Strøm.

Som hovedoppgave har Strøm jobbet med å lage tolkende illustrasjoner til den kjente boken «Prosessen» av Franz Kafka. Tor Edvin har latt selve historien i boka være den samme, men handlingen er lagt til New York i dag.
Selv skriver Tor Edvin dette i brosjyren:
- «Prosessen» griper inn i både menneskelige og samfunnsmessige problemstillinger, og er dermed like aktuell i dag som da den kom ut i 1925.
I denne tolkningen bruker jeg historien til å belyse en fremmedgjøring overfor et overfladisk samfunn der innhold er erstattet med forbruk, og menneskelige verdier kommer i skyggen for steriotypisering, tabloidisering og promotering under kunstig skapte
image.

I sine illustrasjoner til «Prosessen» legger Tor Edvin Strøm vekt på selve opplevelsen av bildet, i stedet for symboler. Først har han laget komposisjoner på dataen og jobbet videre med det på lerrettet.
Illustrasjonene er fargerike og flotte, og Strøm har mange detaljer med på bildene.
På hjemmesiden til Tor Edvin kan man også se enda flere av hans bilder.
I tillegg til Tor Edvin Strøm er også Marianne Ingvaldsen og Gry Elin Stenberg fra Gjøvik avgangselever ved SHKS. Ved instituttet for farge, som er den høyeste utdannelsen innenfor billedkunst i Norge, finner vi Gri Elin Stenberg. Marianne Ingvaldsen har gått på instituttet for interiørarkitekt
og møbeldesign. Hennes prosjekt har gått ut på å designe et utypsik showrom/salgslokale for biler, samtidig som det miljøvennlige konseptet til
elbilen Think skulle ivaretas.
Hovedfagsoppgavene til de dyktige studentene vil være stilt ut til begynnelsen av mars.