Gå til sidens hovedinnhold

Nettleien til Elvia AS og overskuddet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I HA 18. februar kunne vi lese om det store overskuddet på flere hundre millioner som «i høy grad skyldes nettleieinntekter» ifølge konsernsjef Øistein Andresen. Det er ingen overraskelse at det må bli store overskudd når vi ser på strømregningene der nettleien er dominerende. Men overskuddet som føres tilbake til de kommunale deleiere, må betraktes som en ekstra skatteinntekt. Dessuten er ikke overskuddet reelt når Elvia ikke har oppfylt sine forpliktelser overfor mange av abonnentene.

Med alle strømbruddene som forekommer på enkelte utsatte strekninger, nå fokusert på Risberget og Gravberget på Finnskogen, oppfyller ikke nettselskapet sine forpliktelser ifølge leveringsvilkårene. Det bør være en oppgave for revisjonen å ikke godta et slikt regnskap!

Elvia kan ikke skylde på naturkreftene når det finnes teknologi som gjør høyspentlinjene vesentlig mindre sårbare for snølast og kraftig vind samt lynutladninger, en teknikk som kalles BLX. Mange av de utsatte linjestrekningene er dessuten i ferd med å gå ut på dato slik at de må erstattes i alle fall. Penger mangler jo ikke, til sammenligning reserveløsningen i Nord-Odal etter omfattende strømbrudd i januar 2019 til en pris på 14 millioner utført i 2020.

Nå må Elvia AS innse at det er forpliktelser med elforsyningen. Det trenges erfarne elektrofagfolk til ledelse av selskapet og ikke blåruss som tenker mest på kortsiktig økonomisk gevinst. Det er bare viljen det kommer an på!

Kommentarer til denne saken