Gå til sidens hovedinnhold

Nesten halvparten av opplendingene lader telefonen om natta

Artikkelen er over 2 år gammel

I en undersøkelse YouGov har gjort for Frende forsikring, svarer 46 prosent av opplendingene at de lader telefonen om natta.

Forsikringsselskaper og brannvesenet advarer mot å lade mobiltelefoner om natta, og mot å ha telefonen oppi senga når man sover.

Det kan føre til varmeutvikling, og i verste fall brann med fatale følger.

Telefonen på bildet over var ikke koblet til lader, men lå under puta i senga da batteriet plutselig eksploderte. Heldigvis ble ikke eieren skadd, og fikk slukket brannen raskt.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at batteriladere er involvert i ti bygningsbranner i snitt hvert år. I tillegg kommer branner som beboerne slukker selv, og store mørketall fra nesten-ulykker som aldri blir varslet.

Lader om natta

YouGov har på vegne av Frende Forsikring spurt nordmenn om de har med seg mobilen på soverommet om natten og lader den der, eller lader den om natten et annet sted. Aldersgruppen over 60 svarer bare 12 prosent at de lader på soverommet om natten, og er med det flinkest i klassen, selv om 52 prosent av dem har den med seg på soverommet.

– Det er selvfølgelig mange grunner til å ha med telefonen på soverommet om natten, for mange er det en trygghet i det, sier Øystein Øren, brannekspert i Frende forsikring.

At seks av ti i aldersgruppen 18-29 lader om natten synes branneksperten er urovekkende. Hans klare råd er å ikke lade om natten, om du kan unngå det.

– Vi er realistiske, vi vet at du må lade, men husk at apparatene trenger luft. Elektriske apparater kan bli for varme om de ligger i senga eller på sofaen, sier Øren.

Flere boligbranner

Stadig mer småelektronikk i norske hjem har gitt en eksplosiv økning i antall ladere og trafoer. I tillegg til faren ved tekniske feil på selve produktet, utgjør alle elektriske apparater som kobles til strømnettet en viss brannfare.

Branneksperter anbefaler at ledning og lader sjekkes jevnlig. Misfarget utstyr, varmgang i ledninger og elektriske apparater er et sterkt signal om brannfare.

Kommentarer til denne saken