Gå til sidens hovedinnhold

Nei, vi trenger ikke en ny fylkeskommune

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om vi skal gå tilbake til Hedmark og Oppland, er ikke bare et spørsmål om hvorvidt det er riktig å reversere regionreformen, men også om hva vi politikere bør bruke tid og ressurser på etter valget. Sammenslåing under en pandemi har ikke vært optimalt, sier en rekke politikere i Senterpartiet i OA fredag 2. juli.

Det er på sin plass å minne de på at det er fire år siden vi startet arbeidet med å slå sammen fylkene i Norge. Også da gikk Senterpartiet til valg på å si nei til regionreformen. Det samme gjorde flere andre partier – men de fikk ikke flertall. Vi trenger ikke enda et valg i 2021 for å avgjøre framtiden til Innlandet, og vi trenger heller ikke en folkeavstemning.

I Norge har vi indirekte demokrati, og det fungerer godt. Jeg skjønner at dette er et siste krampetrekk fra Senterpartiet, men nå er det på høy tid å rette fokuset på å gjøre Innlandet enda bedre. Med fylkesvaraordføreren trengs det noen som ønsker å være nettopp fylkesvaraordfører for hele Innlandet og ikke drømme seg tilbake til Oppland, det fortjener ikke Hedmark.

Det er også på sin plass å minne Senterpartiet på at en reversering av fylkeskommunen i praksis er en ny reform. Vi bør i det minste kunne forvente at de forteller oss hva dette vil koste, både av penger og ressurser. Ikke minst hva det forventes av de ansatte som igjen må gjennom en omstillingsprosess. Uavhengig om fylkeskommunen heter Hedmark, Oppland eller Innlandet, har de noe til felles: det er uansett store avstander. Det i seg selv er ikke et argument for å splitte opp igjen fylkene.

Vi bør heller stille oss spørsmålet om hva vi vil at fylkeskommunen skal være. Og på sikt bør vi kanskje legge den ned.

Kommentarer til denne saken