Gå til sidens hovedinnhold

Nei til øl på bensinstasjon

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 25. mars skrev Morten Ørsal Johansen (Frp) et innlegg hvor han hevdet at alkoholsalg på bensinstasjoner er en rettighet en kommune bør velge å ha eller ikke. Han argumenter at dette er god distriktspolitikk, og anklager samtidig Senterpartiet for å være distriktsfiendtlige fordi vi ikke deler hans syn. Senterpartiet tar distriktene på alvor og jobber for dette hver dag, men å ikke ønske å liberalisere alkoholpolitikken er ikke det samme som å ha en distriktsfiendtlig politikk. Vi er for at tjenester skal være nær folket, både i by og i distrikter, men å gi bensinstasjoner mulighet til å selge alkohol vil ikke være gunstig for verken by eller land.

Norge er et land som er kjent for å ikke drikke alkoholdige varer like ofte som andre land i Europa, men til gjengjeld drikker nordmenn mye mer per kveld enn andre land. Økt tilgjengelighet vil gi mennesker større sjanse for å kjøpe mer alkohol. Dette kan føre til at en person som har eller kan få et problem med alkohol vil få en lavere terskel for å kjøpe alkohol. Å liberalisere alkoholpolitikken vil ikke føre til noe positivt for denne personen eller familien. Ifølge Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (bufdir) lever mer enn hvert fjerde barn i Norge med en eller flere foreldre som enten har en psykisk lidelse eller et alkoholmisbruk som er så alvorlig at det kan gå utover den daglige fungeringen. Det å se sine foreldre fulle under unormale omstendigheter er ikke noe et lite barn eller en ungdom har godt av. Utsatte barn og unge vil ikke få et lettere liv ved å liberalisere alkoholpolitikken.

Samtidig viser studier av legeforeningen at alkohol er det farligste rusmiddelet. Dette henger i tråd med at dette er det mest tilgjengelige midlet vi har. Bruken er også forbundet med mer skade på andre mennesker, som ved vold, trafikkulykker og belastninger på nære relasjoner. Andre midler som for eksempel heroin har mer skade på den enkelte som bruker det. At Senterpartiet ikke ønsker å få en økt tilgjengelighet er derfor ikke distriktsfiendtlig, men god folkehelsepolitikk.

De stedene hvor det ikke er en nærbutikk vil en god distriktspolitikk innebære å jobbe for å få dette på plass. Jeg tror at lokalbefolkningen trenger i første omgang tilgang til en matbutikk og de grunnleggende tjenestene, i stedet for en liberalisering av alkoholpolitikken. Fremskrittspartiet har i regjering gang på gang gjennomført en stadig økende sentralisering, og i stedet for å liberalisere alkoholpolitikken bør de opprettholde tjenester nært folk. Det er det som er god distriktspolitikk.

Kommentarer til denne saken