Gå til sidens hovedinnhold

Trygdesvindel for 13,5 millioner i Oppland i 2015

Artikkelen er over 5 år gammel

59 personer ble anmeldt for trygdesvindel av 13,5 millioner kroner i Oppland i 2015.

Dette er en økning på 5,4 millioner kroner sammenlignet med 2014, går det fram av en pressemelding fra NAV kontroll øst.

Flest er anmeldt for svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). I alt 52 personer er anmeldt for svindel av disse stønadene for til sammen 9,9 millioner kroner. Den største økningen skyldes svindel av dagpenger, med en økning med 2,8 millioner kroner sammenlignet med 2014.

Både dagpenger og arbeidsavklaringspenger krever at man sender meldekort annen hver uke og melder om endringer som påvirker utbetalingen. De aller fleste er anmeldt for å ha oppgitt langt færre, eller ingen arbeidstimer på meldekortet selv om de faktisk har jobbet.

– Det er bra at folk er i arbeid, men det er alvorlig når de bevisst skjuler disse opplysningene for NAV. Det er svindel av fellesskapets midler og med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll øst, May Snedsbøl i pressemeldingen.

Så mange som 66 prosent av sakene er avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre. Som følge av samarbeid med andre offentlige etater ble det anmeldt 4 personer for trygdesvindel av til sammen 4,5 million kroner i Oppland i 2015. Den største enkeltsaken gjelder svindel av 1,9 millioner kroner.

Personen er anmeldt for å ha jobbet svart i eget selskap samtidig som han fikk utbetalt sykepenger og arbeidsavklaringspenger fra NAV. Svindelen ble avdekket i samarbeid med politiet.

Kommentarer til denne saken